Karaman’da diş hekimliği yapan Dt. Zekeriya Gider,  diş aralarına girmiş yemek kırıntılarını temizlemekte kullanılan ve genellikle tahtadan yapılmış olan kürdan hakkında gazetemize bilgi verdi. Kürdanın diş temizliğinde yaygın olarak kullanılan bir materyal olduğunu kaydeden Dt. Gider, “Kürdan, kullanım kolay ulaşılabilirliği ve sıkıntıyı çözme kabiliyeti bakımından tercih ediliyor. Kürdan kullanımı salt kullanılmalıdır veya kullanılmamalıdır şeklide ifade etmek yanlıştır. Doğru kişilerin doğru kullanımı sonucunda kürdan ile ara yüz temizliğinde etkili ve faydalı sonuçlar alınabilir” dedi.

KÜRDANI KİMLER KULLANMALI

“İki dişin arasını dolduran diş etine ara yüz papilası denir” diyen Dt. Gider,  “Ağız ve diş sağlığı iyi diyebileceğiz bir hastanın dişlerinin arasını papilalar doldurur. Erken dönemde diş eti hastalıkları yaşlılıkta vücuttaki doğal yıkımla beraber bu papilalar kaybolur.  Diş aralarında boşluklar oluşur ve sağlıklı diş etlerine sahip, diş eti çekilmesi olmayan bireylerin kürdan kullanması zararlı sonuçları da beraberinde getirebilir. Bu noktada hastalar bireysel olarak diş hekimlerinden kürdan kullanıp kullanmayacaklarıyla ilgili bilgi edinebilirler” açıklamasında bulundu.

DİŞ ETİNE PARALEL UYGULANMALI

Kürdan kullanım şeklinin doğru olması gerektiğinin altını çizen Dt. Gider, “Kürdan kullanırken uygun açı iyi belirlenerek diş etine dik uygulanmaması gerekiyor. Kürdan diş etine paralel uygulanmalıdır. Uygulama esnasında diş etleri zorlanmamalı ve diş etlerine baskı yapılamamalıdır. Kürdanın yanlış kullanım diş eti kanamalarına sebebiyet verir. Kürdan, doğru kişilerin doğru yöntemle kullanıldığı zaman ara yüz temizliğinde kullanılan bilimsel materyallerden ara yüz fırçasının ve diş ipinin alternatifi olabilir” şeklinde konuştu.

ADEM DEMİREL