Samsun’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde normal doğum yapan anneler için yaklaşık 7 ay önce kurulan keyifli doğum ünitesinin sayısı 3’e çıkarıldı. Doğum ünitesi lüks otel odalarını aratmıyor.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde anne adaylarının hastane ve doğum korkularını yenmek için oluşturulan keyifli doğum ünitesinin sayısı 2 yeni ünite ile 3’e çıktı. Ünitelerin açılışı öncesi kamu hastanelerinde görevli 25 ebe için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerin katkılarıyla düzenlenen gebe eğitici eğitiminin sertifika töreni yapıldı. 3 gün boyunca gebelik anatomi ve fizyolojisi, doğumda lamaze felsefesi, doğum eylemi ve evreleri, doğumda etkili hormonlar, ağrı teorileri, ağrı fizyolojisi ve ağrının doğumdaki rolü, gebelikte sağlıklı yaşam için egzersizler gibi konularda eğitim alan ebeler sertifikalarını aldı.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Alaiddin Domaç yaptığı konuşmada, “Bilinçli ebe, bilinçli gebe oluşturmak, normal doğumu teşvik etmek amacıyla 24 Aralık gününden itibaren 3 gün boyunca gebe eğitici eğitimini düzenledik. Genel Sekreterliğimiz ve OKA ile ortaklaşa düzenlediğimiz eğitime Samsun merkez ve ilçelerimiz dahil olmak üzere toplam 25 ebe personelimiz katılmıştır. Medeniyet Üniversitesi’nden hocalarımızın vermiş olduğu bu eğitimin neticesinde bir kar tanesi gibi başlayan bu farkındalığın bir çığ gibi büyümesini diliyorum” dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Coşar’ın ardından konuşan Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr.Dr. Dursun Mehmet Mehel ise, “Hastanelerimizde son 10 yılda başlayan hastane bilgi sisteminin oluşturulması, bu bilgilerin Sağlık Bakanlığımıza ve ilgili kuruluşlara sağlık net verileri olarak gitmesi, Sağlık Bakanlığımızın da yeni politikalar üretmesine vesile olmuştur. Bu istatistiki veriler bize son 10 yılda giderek artan sezaryen ile doğum oranlarının düşürülmesi ve normal doğumun da teşvik edilmesidir” diye konuştu.

Türkiye nüfusunun yavaş yavaş yaşlandığını ifade eden Vali İbrahim Şahin de, “Bugün iki tane daha ekleyerek keyifli doğum ünitelerimiz 3’e çıkıyor. Bu biraz daha sezaryenden normal doğuma teşvik adına yapılacak güzel şeylerden biridir. Doğumu yaklaşmış bir anne adayının oraya gelmesi ve orada konuşlanması, aynı zamanda rahat bir ortamda doğum yapılması adına da bir teşvik oluşturuyor. Tüm bunlar daha sağlıklı gebelik ve sağlıklı nesil için oluyor. Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu bütün nikahlarda en az 3 evlat sahibi olmayı teşvik ettiği, o nikah şahitliğinde Türkiye bütün bu çabalara rağmen nüfusu yavaş yavaş yaşlanıyor, hatta durağanlaşıyor. Biz yıllar öncesinde hep genç nüfusla övünürdük. Artık orta yaş nüfusuna doğru bizim yaş nüfusumuz kaymaya başlıyor. Bu aynı zamanda bir risk teşkil ediyor. Özellikle gelişmiş kuzeybatı ülkelerinde bu nüfus ile ilgili farklı tedbirler uygulamalarına rağmen olumlu anlamda çok fazla mesafe alamıyorlar. Evlilik konusunda ciddi sıkıntıları var. Evlenseler bile doğum yapmak istemiyorlar ya da çocuk sahibi olmak istemiyorlar. Çocuk sahibi olsalar bile evliliklerini sürdürmek istemiyorlar ya da evlilik dışı doğumları oluyor. Dolayısıyla bu sağlıklı bir neslin ve milletin oluşmasına da mani oluyor. Biz çok şanslı milletiz ama bu gevşek davranmamızı gerektirmiyor. Onun için sağlıklı millet, düzgün gelecek için mutlaka daha anne rahmine çocuğun düştüğü andan itibaren düzenli, dikkatli bir doğuma kadar gelen süre, doğumdan sonra da o yavruların ülkemize, milletimize, insanlığa katkı sağlamak adına çok iyi yetiştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 3 gün eğitim gören 25 ebeye sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından keyifli doğum ünitelerinin açılışı yapıldı. Açılış sonrası Vali Şahin ve beraberindekiler yeni yapılan keyifli doğum ünitelerini gezerek, odalar hakkında bilgi aldılar. Açılışa Samsun Valisi İbrahim Şahin’in yanı sıra Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, hemşireler ve ebeler katıldı.