Manisa’nın Kula ilçesinde çevre ilçelerde ’mavi dil’ adıyla bilinen hastalık belirtilerinin hayvanlarda görülmesi üzerine ilçe genelinde karantina uygulaması başlatıldı.

Kula İlçe Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Manisa’nın çeşitli ilçelerinde hayvanlara ’mavi dil’ hastalığı teşhisi konulması üzerine, Kula’da yetiştirilen hayvanlara da bulaşma riskinin bulunması nedeniyle, ilçe genelinde karantina uygulaması başlatıldığı belirtildi.

Mavi dil hastalığı nedeniyle çeşitli önlemler alındığını söyleyen Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atakan Bedez, "Öncelikle hastalık görülen çevre ilçelerden, Kula’ya giriş çıkışlar yasaklanmıştır. İkinci emre kadar karantina uygulanacaktır. İlçemiz mahallelerinde mavi dil hastalığı hakkında bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Mavi dil hastalığına karşı aşılama, serbest çalışan veteriner hekimler tarafından yapılmakta ve ilaçları oralardan temin edilmektedir. Gebe ve hastalık bulaşmış hayvanlara aşılama yapılmamaktadır. Hastalık genel olarak küçük baş hayvanlarda görülmektedir. Karantina nedeniyle her hafta hayvan satışının yapıldığı Kula İlçe Hayvan Pazarı da karantina boyunca kapanmıştır" diye konuştu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

”Sivrisineklerle bulaşan söz konusu hastalığın, ilk olarak 30 Mayıs 2014’te Yunanistan’da, daha sonra 15 Temmuz 2014’te Bulgaristan’da ortaya çıktığı; hastalığın İtalya ve Romanya’ya da yayıldığı biliniyor. Mavi dil hastalığı 12 Ağustos’ta ülkemizde Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi, Karaabalar köyünde görülmüştür. Hastalığa karşı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretilmektedir. Hastalığın yayılmasının engellenmesi için, bakanlığımız tarafından hastalığa karşı tüm tedbirler alınmış olup hastalık mihraklarında kordon, karantina tedbirleri uygulanmakta ve sivrisinek mücadelesi yapılmaktadır.”