Antalya’da Memorial Lara Tıp Merkezi’nde meme polikliniği hizmet vermeye başladı. Poliklinik Sorumlusu Op. Dr. Tolgay Akın, 20 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme kontrolü yapmasını, 40 yaşından sonra yılda bir kez mamogrofi çekilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Şirinyalı Mahallesi Metin Kasapoğlu Caddesi üzerinde hizmet veren Momorial Lara Tıp Merkezi’nde meme polikliniği, kadınlara meme sağlığı noktasında hizmet vermeye başladı. Meme Polikliniği Sorumlusu Op. Dr. Tolgay Akın, meme sağlığının her geçen gün önemini arttırdığını belirterek, meme kanserinin görülme sıklığı ve ölüm oranındaki artış nedeniyle, tıbbi tedavilerinde önem kazandığını söyledi. Op. Dr. Akın, bu noktada Memorial Lara Tıp Merkezi’nin kadınlara meme sağlığı konusunda geniş çaplı hizmet verdiğini kaydetti. Op. Dr. Akın, merkezlerinde meme sağlığı odaklı hizmet verildiğini belirterek, hastalara meme kontrolü bilincini aşılamayı hedeflediklerini belirtti.

"AĞRI, KİTLE VE MEME BAŞI AKINTISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURUYORLAR"

Hastaların polikliniğe ağrı, kitle, meme başı akıntısı şikayete ile geldiklerini belirten Op. Dr. Akın, "Hastalarımıza fizik muayene, gerekirse görüntüleme ve biyopsi eşliğinde tanı ve tedaviler koyuyoruz" dedi. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna değinen Op.Dr. Akın, "Yaş ile birlikte bu risk artıyor. Genetik faktörler, alkol, uzun dönem doğum kontrol hapı kullanılması, menopoza yönelik hormon tedavileri ve kilo, meme kanserini artıran faktörlerdir. Fakat doğum yapma, emzirme, meyve sebze ağırlıklı beslenme, düzenli spor yapma meme kanserini önleyici faktörlerdir" diye konuştu.

"ERKEN TANI EN ETKİLİ TEDAVİ ANLAMINA GELİR"

Meme kanserinin 40-79 yaş arası kadınlarda en yaygın ölüm nedeni arasında yer aldığının altını çizen Op. Dr. Akın, şunları kaydetti:

"Meme kanserinde yüksek yaşam kalitesi ve düşük ölüm oranı, erken tanı ve tedaviyle mümkündür. Kişi kendi kendine meme muayenesi ile memesindeki şişlik veya olağan dışı durumların farkına varabilir. Kendi kendine muayenede ortaya çıkan kitlelerin yüzde 50’sinde kitle 2 santimetreden daha küçüktür. Erken tanı en etkili tedavi ve çoğu anlamda tam şifa anlamına gelir."

20 yaşından sonra her kadının, her ay kendi kendine meme kontrolünü reglinin 5 ile 7’nci gününde yapması gerektiğinin altını çizen Op.Dr. Akın, 40 yaşından sonra ise her yıl veya iki yılda bir kez mamogrofi çekilmesinin önemli olduğunu vurguladı.