Mide gribi hastalığı, tıp terimleriyle Viral gastroenterit (ince ve kalın barsakta iltihaplı hastalık) olarak geçen, sulu ishal, karın krampı ve bunların yanında da mide bulantısı ve kusma, bazı zamanlarda da ateş yükselmesi gibi belirtiler gösteren bir bağırsak hastalığı olarak geçiyor.
Karaman Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Duran mide gribinin,  genel olarak yediğimiz mikroplu gıdalar veya içtiğimiz mikroplu sular, bunların yanında da hasta olan birine temasla ortaya çıkabileceğini belirtti.   “Sağlığınız yerinde ise bu mide gribini kolay atlatırsınız ama yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sisteminde sorun olanlar için bu hastalık ölümcül olabilir ”dedi.
Bu hastalığın nedeninin norovirüsler olarak adlandırılan virüsler olduğunu, norovirüslerin bu virüsleri taşıyan insanların dışkısında ve kusmuklarında bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Duran diğer insanlara virüs bulaşmış yiyecek veya içeceklerin alınmasıyla, yine virüslü objelere, yüzeylere ve hasta kişiyle temas sonrası ellerin ağza götürülmesiyle hastalığın bulaşacağını açıkladı.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Duran yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu virüsler alındıktan 24-48 saat kadar sonra mide bulantısı, kusma, sulu ishal, huzursuzluk ile birlikte kramp tarzında karın ağrısı, halsizlik, düşük ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, üşüme titreme gibi belirtiler görülebilmektedir. Yüksek ateş, kanlı ishal çok beklenmemektedir. Dışkı yumuşak ve suludur.  Bu şikâyetler çoğunlukla 1-3 gün sürer. Ancak hastanın hiçbir şikâyeti yokken bile 2 aya kadar virüsü yaymaya devam ederler.  Hastalık geçirildikten sonra kalıcı bağışıklık oluşmadığından aynı kişide tekrarlayabilmektedir.”
Mide gribi hastalığının tedavisinde en önemli noktanın kaybedilen sıvının yerine konulması olduğunu vurgulayan Çocuk Doktoru “anne sütü alan bebeklerin emzirme sıklığı arttırılmalıdır. Altı aylıktan büyük çocuklarda sıvı alınımına dikkat edilmeli, kısa aralıklarla enerjiden zengin ve protein içeren yiyecekler verilmelidir. Pirinçli yiyecekler, patates, ev yapımı yoğurt, ayran, peynir çocuğun beslenme durumunu dengeler, hastalığı daha hafif geçirmesine yardımcı olur. Beslenememe, yüksek ateş, devamlı kusma, ağızdan sıvı alınamaması, sıvı kaybının çok olması nedeni ile göz kürelerinde çöküklük, ağzın kuruması, derinin kuru olması, dışkıda kan olması gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.” Diye konuştu
Mide gribini engelleyen ya da bu hastalıktan korunmak için herhangi bir tedavi veya aşının bulunmadığını, bu hastalığın, hastalığa sebep olan virüslü gıdaların tüketilmesiyle oluştuğunu söyleyerek bu nedenle bu tür kirli gıdalardan uzak durulması gerektiğini veya yenilecek gıdaların iyice yıkandıktan sonra yenilmesi gerektiğini bildirdi.
“ Tabi ki, gıdalar temiz ama ellerimiz kirli olabilir” diyen Uz. Dr. Duran hastalıktan korunmak için tuvaletten sonra, bebek bezini değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ellerin dikkatle yıkanması gerektiğini hatırlatarak virüs bulaşması muhtemel olan yüzeylerin temizlenmesini, hastalık geçirildikten sonra hastaya ait eşyaların (çarşaf, giyecek vb) sıcak su ve sabunla yıkanmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.