Etkinliğe, Vali Fahri Meral, Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, KMÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Açıkgöz, sağlık çalışanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programda konuşan, Sağlık Müdürü Arslan, toplumda yaptıkları bütün çalışmaların insan için olduğunu söyleyerek, yapılan etkinliklerin hedefine ulaşmasını temenni etti.

Organ bağışını çok önemsediklerini dile getiren Arslan, şunları ifade etti;

“İnsanlar mide sistemi, sindirim sistemi gibi sistemlerden oluşuyor. Sistemler de organlardan oluşuyor. Organ bir şekilde görevini yapamaz duruma gelir ise, sistem çalışmıyor. Sistem çalışmayınca da insan hayatı bir şekilde son buluyor. Tıbbın ilerlemesiyle organların başka bir bedene nakledilmesi durumu gerçekleşmiş ve canlar kurtarılmaya başlamış. Bu sebeple organ bağışını çok önemsiyoruz.”

10 yıl önce geçirdiği kalp krizi sırasında kalbindeki kasların yüzde 60 görevini yapamaz hale gelen Ercan Çalışkan 22 yaşındaki genç kızın kalbiyle hayata tutundu. Programda yaşama tutunma hikayesini anlatan Çalışkan, “Geçirdiğim kalp krizi sonrasında doktorlar ameliyatla tedavi edilemeyeceğimi söyledi. Belli bir süre kalp pili ile yaşadım. 18 ay boyunca bir odada tek başıma cihaza bağlı kaldım. Bu süreçte 5 kere kalbim durdu. Sonrasında dua etmeye başladım ve eğer Allah’ım bana ikinci bir bahar yaşama şansı verirse, insanlara organ bağışının önemini anlatmaya ömrümü adayacaktım. Nitekim rabbim bana 2’inci baharımı yaşattı. 2010 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu 22 yaşındaki bir genç kızımızın hayatını kaybetmesi sonucu, genç kızımın kalbi Akdeniz Üniversitesinde bana nakledildi. Ameliyat sonrasında sağlık durumum normale dönünce ben de sözümü tutmaya başladım ve her platformda organ bağışının önemi anlatarak birçok kişinin organ bağışında bulunmasına vesile oldum” dedi.

İnsanların organlarını bağışlaması için çeşitli etkinliklere imza attığını kaydeden Çalışkan, “İnşallah çalışmalarımı Karaman Organ Nakli Derneği adı altında sürdüreceğiz. Organ naklinden sonra kullanılan ve bir kutu fiyatı 2 bin TL’yi bulan ilaçlar var. Tedavi sürecinde kullanılacak olan 8 -9 kutu hap ciddi meblağlara tekabül ediyor. İşte derneğimiz de bu noktada faaliyet göstererek organ nakli olan vatandaşlara destek sağlanacak” şeklinde konuştu.

Etkinlik, organ bağışı hakkında sunum, bilgilendirme yapımı ve ödül töreni ile sona erdi.