Karaman’da organ nakli bekleyen birçok vatandaşa yardım eli uzatarak gönüllerde taht kuran Karaman Organ Nakli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAR-ON-DER) Kurucusu Ercan Çalışkan, başlatmış olduğu yeni sosyal sorumluluk projesi ile gönüllülere dokunmaya devam ediyor.

Çalışkan, başlattığı proje ile nâkili hastaların kullandıkları ilaçların israf olmasını engelleyerek devlet ekonomisine de katkıda bulunmayı hedefliyor. Çalışkan, devlet ekonomisinin yanı sıra nakilden sonra piyasa değeri yaklaşık 3 bin TL ile 3 bin 500 TL arasında olan ilaçlara ihtiyacı olan hastaların ilaçları temin etmelerine öncülük ediyor.

Projeyle birlikte nâkili hastaları rutin olarak kullandıkları ilaçların değişmesi durumda ellerinde arta kalan son kullanma tarihi geçmemiş ilaçları ihtiyacı olan başka bir hastaya kargo yoluyla ulaştırarak yardımda bulunuyor.

Hayatını organ nakiline adadığını dile getiren 64 yaşındaki Ercan Çalışkan, başlatmış olduğu projeyle ilgili gazetemiz muhabirine bilgiler verdi.

Projenin yaklaşık 3 ay önce Akdeniz bölgesinde başlatıldığını aktaran Çalışkan, “Karaman’ımızda en az 100’ü aşkın böbrek, karaciğer ve kalp nakli olan hastalarımız var. Nakil olan hastalarımızın rutin olarak kullanmış olduğu bağışıklık sistemini düşüren ilaçlar var. Bu ilaçlar çok pahalı. Kutusu 3 bin ile 3 bin 500 TL arasında olan var. Lakin nakil olduktan sonra 2-3 ay gibi bu ilaçların denenme süreci, bazı nakil hastalarımıza ters etki yapıyor. Dolayısıyla 3 aylık almış olduğumuz ilaçlarımızın 1 aylığını kullanmış oluyoruz. 2 aylık gibi kullanacağımız ilaçlar boşa çıkıyor. Biz bu ilaçlar çöpe gitmesin diye eczanelere müracaatta bulunduk. Eczacılar ise satmış olduğumuz ilaçları geri alma imkânımız yok dediler. Bizde sayfalarımızda böbrek ve karaciğer nakli olan kader arkadaşlarımızla birlikte tarihi geçmemiş ilaçlarımızı birbirimize gönderme kararı aldık” dedi.