Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, daha önceki yıllarda organ bağışı yapmak için başvuranların bunu elektronik ortamda yeniden yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında çalışmalarına hız verdi. Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, organ bağışıyla ilgili son verileri açıkladı. İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen İl Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Bekir Yenipazarlı ve Şükrü Arpacı’nın yanı sıra Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Özlem Yılmaz’ın da katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Bu bilinçle ülkemizde Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi kurulduğunu belirten Dr. Mahmut Tekin, “Bu sistemle organ dağılımı en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca, tüm nakil aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir” dedi.

Türkiye’de organ bağışlarının, Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapıldığını belirten Tekin, “Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadar sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemi, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biri. Organların naklinde de Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkanlar seferber edilmektedir” diye konuştu.

2002 yılından bugüne kadar organ bağışı ve organ nakli ile ilgili oldukça önemli ilerlemelerin kaydedildiği, özellikle organ bağışında yıllara göre artışın söz konusu olsa da 2013 yılının Mayıs ayından itibaren organ bağışlarının elektronik ortama kaydedilmesi sistemine geçildiği belirtildi. Bağışların elektronik ortama kaydedilmesi sistemine geçildikten sonra bağış sayesinin halen 444 olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, “Elektronik ortamda kayıtlı bağışçı sayısını artırmak için müdürlük olarak çalışmalarımız sürüyor. Yıllar önce organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın elektronik ortamda kaydını yaptırmalarını istiyoruz. Bu konuda Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi başta olmak üzere kamu ve özel hastanelerimizdeki organ bağış bürolarına başvuru yapılabilir. Vatandaşlara bu konuda her türlü yardımı yapmaya hazırız. Yeter ki bize ulaşsınlar” dedi.

TÜRKİYE’DE 28 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR

Türkiye genelinde 111 nakil merkezi mevcut olduğu, bu nakil merkezlerinden birinin de Pamukkale Üniversitesi Hastanesi olduğu kaydedildi. Türkiye genelinde 2011 yılından 2014 yılına kadar 23 bin 301 kişiye organ nakli yapıldığı, bunların 11 bin 228 böbrek, 4 bin 143 karaciğer, 282 kalp, 91 akciğer, 45 pankreas, 9 kalp kapağı ve 7 bin 503 kornea nakli olduğu açıklandı. Türkiye’de şu an 21 bin 767 böbrek, 532 kalp, 2 bin 126 karaciğer, 39 akciğer, 1 ince bağırsak, 4 kalp kapağı, 249 pankreas, 3 bin 378 kornea olmak üzere toplam 28 bin 96 kişinin organ beklediği açıklandı.

GAZETECİLERDEN ORGAN BAĞIŞI

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ nakli ile ilgili toplantının ardından bazı basın mensupları organ bağışında bulundu. Daha önce organ bağışında bulunanlar yeni kayıt sistemine yeniden kayıt olurken, bazı gazeteciler de ilk defa organ bağışında bulundu. Organ naklinin önemini anlatmak ve organ bağışı almak için gece gündüz kapı kapı dolaşacaklarını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, “Bu çalışmamıza basın mensuplarımızın verdiği destek bizi hem sevindirdi, hem de çalışma azmimizi artırdı. Gazeteci arkadaşlarımıza duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Organ bağışının dinen de caiz olduğu konusunda Diyanet İşleri Başkanlığımız açıklamalarda bulunuyor” dedi. Vatandaşlar arasında en büyük tedirginliğin organların alınmasından sonra cenazenin fiziki durumunun ne olduğu konusu olduğunu söyleyen Tekin, “Organı alınan bir cenaze, sanki hiçbir şey alınmamış gibi sapasağlam ve tam beden olarak yakınlarına teslim ediliyor. Bu konuda kimsenin hiçbir şüphesi olmasın” dedi. Tekin ayrıca, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde 220 böbrek hastasının nakil beklediğini, bu yıl 15 böbrek naklinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.