Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Türkiye’de milyon başına düşen donörde Samsun bölgesi birinci sırada. 40’a yakın kişiden organlarını aldık ve bunlar Türkiye’nin birçok yerinde ihtiyacı olan insanlara nakledildi” dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Organ Bağışı Haftası’ kapsamında Cumhuriyet Meydanı’na çadır kuruldu. Düzenlenen etkinliğe Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal ve Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak da katıldı. ‘Organ nakli nedir’, ‘Hangi organ ve dokuların nakli yapılmaktadır’, ‘Beyin ölümü nedir’, ‘Bağışlanan organlar kimlere nakledilir’ ve ‘Kimler organ bağışında bulunabilir’ başlıkları altında broşürle vatandaşları çadırda bilgilendiren İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri, organ bağışı kaydı almaya başladı. Türkiye’de 3-9 Kasım haftasının ‘Organ Bağışı’ olarak çeşitli etkinliklerle değerlendirildiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Bugün 3 Kasım, bizde Samsun’umuzda bu haftanın ilk faaliyeti olan Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda bir çadır açarak, organ bağış stantlarıyla beraber faaliyetlerimize başladık. Bu hafta boyunca faaliyetlerimiz yoğun olarak devam edecek. İlk faaliyetimizde burada organ bağışı standı ile başladı. Burada sadece halkımızdan organ bağışı almak değil, gayemiz organ bağışının önemini anlatmak. Burada çeşitli broşürlerle, çeşitli etkinliklerle organ bağışının önemini Samsun halkına anlatmaya çalışacağız. Ülkemizde 20 binin üzerinde neredeyse 30 bin rakamına yaklaşan organ ve doku bekleyen insanımız var. Bunların bir nebze de olsa dertlerine derman olabilmek için bu tür faaliyetlere devam ediyoruz. ‘Bağışlanan her organ filizlenen yeni bir hayattır’ diyoruz, ‘Organ bağışı hayat bağışıdır’ diyoruz, ‘Organlarımız toprak olmasın can olsun’ diyoruz. Çeşitli sloganlarımızla beraber organ bağışının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Bu hafta boyunca çok çeşitli etkinlikler yapacağız, seminerler vereceğiz. Nasip olursa ilk seminerimizi Giresun ilinde vereceğiz. Daha sonra Samsun’da seminerlerimiz olacak. Cuma günü Amasya’da seminer vereceğiz. Bu hafta boyunca Samsun genelinde 50 noktada organ bağışı standı açacağız. Hem sağlık müdürlüğümüzde, sağlık teşkilatlarımızda, hastanelerimizde, bazı resmi kuruluşlarımızda stantlarımız açık olacak, halkımızı bilgilendirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Vatandaşlara seslenen Dr. Köksal, “Vatandaşlarımızdan dileğimiz şu; gitsinler organ bağışı stantlarımızda yetkililere akıllarına gelen her türlü soruyu sorsunlar, bilgilensinler istiyoruz. Kendileri de eğer kalpleri kanaat getirirse organ bağışı da yapsınlar istiyoruz. Organ bağışı bizler için çok önemli, hepimizin çevresinde, ailesinde organ bekleyen insanlar ve diyalize giren hastalar var. Bunların çektiği sıkıntıları görüyoruz. Onların sıkıntılarına bir şekilde derman olmak istiyoruz. Bütün çabamız bu insanların hayatlarını, hayat standartlarını, hayat kalitelerini yükseltmektir” şeklinde konuştu.

Samsun’da çok çeşitli etkinlikler yapıldığını ve organ bağışları toplandığını hatırlatan Köksal, “Yaşarken insanlardan organlarını bağışlamalarını istiyoruz. Halkımızın bu konuyu ilgisi çok büyük, çok güzel rakamlara geldik. Donör beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailesinin organlarının bağışlanması için izin verdiği tıbben ölmüş insanlar demektir. Türkiye’de dereceye girecek rakamlara geldik. Donör bakımından da çok güzel bir seviyedeyiz. Milyon başına düşen donörde Türkiye birincisiyiz. Samsun bölgesi inşallah bu birinciliklerimizi daha güzel olaylarda Samsun teşkilatı olarak devam ettirmek istiyoruz. Bu da milyon başına donör diye hesaplanıyor Türkiye’de, Samsun’da bu rakam gayet iyi. Samsun bölgesinde 40’a yakın kişiden organlarını aldık ve bunlar Türkiye’nin birçok yerinde ihtiyacı olan insanlara nakledildi. O insanlar da bizler gibi normal hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Bu sonuçlar bizi sevindiriyor ve azmimizi bir kat daha artırıyor” ifadelerini kullandı.

Organ bağışı çadırı 9 Kasım tarihine kadar açık kalacak.