Samsun’da sağlık kurumlarının temsilcileri, organ bağışına halkın ilgisini çekmek için basın mensupları ile fikir alışverişinde bulundu.

Samsun Organ Nakli Bölge Koordinatörlüğü’ne 8 ilin bağlı olduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Bölgemizde beyin ölümü gerçekleşen kişinin vericiye dönüşme oranı yüzde 32 civarındadır. Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu konudaki bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3 - 9 Kasım tarihleri arasında ‘Organ Bağışı Haftası’ düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, deri ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedir” dedi.

Samsun bölgesinde 34 tane donörün olduğunu ifade eden Samsun Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, “Nüfusa göre donör sayısında geçen seneyi Türkiye birincisi olarak bitirdik. Yine nüfus sayısına göre Türkiye’de şu anda birinci sıradayız. Samsun bu açıdan iyiye gidiyor. Türkiye’de şu anda 29 bin organ ve doku bekleyen insanımız var. Maalesef bunların böbrek bekleyen insanın yüzde 7 - 8’ini, karaciğer, kalp, akciğer bekleyenin ise yüzde 12’sini kaybetmekteyiz. Yeteri kadar organ bağışı olmadığı için” diye konuştu.

Organ bağışının önemine değinen Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, “Vatandaş bir organını bağışlayacağı zaman dini hassasiyet taşıyor. Bu konuda da Samsun’da organların bağışlanmasında sakınca olmadığı anlatılabilir. Organ bağışı herkese tek tek ulaşılması gereken bir şeydir. Bu da bir süreç alacaktır” şeklinde konuştu.

Hastaneler olarak organ bağışlarına destek olduklarını ifade eden Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm.Dr. Hasan Rıza Aydın, “Hastaneler olarak da organ bağışının olabileceği yerler yoğun bakımlardır. Biz de yoğun bakımdaki hastalarımızın beyin ölümünü erken teşhis tanısını koyarak, bunların organlarının nakle dönüştürülmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu yönde de anestezi uzmanları başta olmak üzere bilinçlendirme ve önem arz etmek yönünde çalışmalarımız oluyor. Aynı zamanda birebir hasta yakınlarına ile doğru bilgileri ulaştırarak organ nakillerini yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürü Köksal, basın mensupları ile organ bağışında vatandaşların ilgisini çekmek ve bağışları arttırmak konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Amisos Hotel’de düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hatice Öz de katıldı.