Op. Dr. Dabak; Orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak kısmının iltihabıdır. Orta kulak iltihabı en sık 2-6 yaş arası çocuklarda görülürken 2 yaş altı çocukların %90’ı en az bir kez orta kulak iltihabı geçirir. Orta kulak iltihaplarının yaklaşık %70’i beraberinde geçirilen grip, nezle veya üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) ile ilişkilidir. Bu yüzden çocuklarda özellikle kış aylarında sık olarak karşılaşılan grip, nezle veya üst solunum yolu enfeksiyonlarında  orta kulak iltihabı belirtileri açısından dikkatli olunmalıdır.

Belirtileri nelerdir?

Özellikle küçük çocuklarda genellikle ÜSYE sonrası ortaya çıkan huzursuzluk, huy değişikliği, uyku bozukluğu

Kulak ağrısı ve kulakta basınç hissi ( en sık)

Baş ağrısı

Ateş

İştahsızlık

Bulantı-kusma

Karın ağrısı ve ishal

Orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir ama beraberinde geçirilen ÜSYE, grip veya nezle bulaşıcıdır. Nezle veya grip sırasında burun hava yolunun açık tutulması, anne sütü ile beslenme, süt çocuklarının yatarak değil de 45 derecelik açı ile beslenmesi, ev ortamında sigara içilmemesi ve ÜSYE’nin bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu kalabalık ve havasız ortamlardan olabildiğince kaçınılması orta kulak iltihabından korunmak için önemlidir.

İltihabın kulak zarını patlatarak çıktığı durumlarda, ağrı ve basınç hissi iltihabi akıntının kulak kanalı içerisine boşalmasıyla ortadan kalkabilir. Sağlıklı bir kişide orta kulak iltihabı sonucu kulak zarı delinse bile; su kaçırılmadığında ve uygun tedavi verildiğinde hemen her zaman iyileşir. Uygun tedavi verilmeyen ve dikkat edilmeyen olgularda kulak zarı delik kalarak 3 aydan uzun süren orta kulak iltihabına dönüşebilir. Bu durum orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki tüpünün kötü çalıştığı kişilerde daha yaygındır.

Orta kulak iltihabının tedavisinde 7-14 gün süreli antibiyotik tedavisi ile beraber ağrı ve ateş şikayetlerini ortadan kaldırmak için ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılır. Ayrıca eşlik eden grip ve ya nezle durumu varsa antigribal ilaçlar ve burun açıcı damla veya spreyler de kullanılabilir. Tedaviye rağmen şikayetlerin uzun süre düzelmediği veya sık orta kulak iltihabı geçirilen durumlarda cerrahi tedavi olarak kulak tüpü uygulaması yapılabilir.