Acıbadem Ankara Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Bülent Değertekin, organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Bağışlanan bir organ değil, yepyeni bir hayattır” dedi.

Acıbadem Ankara Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Bülent Değertekin, Organ Bağışı Haftası nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

Organ naklinin vücudun çalışmayan bir organını çıkartıp onun yerine çalışan organı yerleştirme işlemi olduğunu belirten Doç Dr. Değertekin, “Organ nakli karaciğer, böbrek nakli şeklinde yapılıyor ülkemizde. Her organı nakledebiliyoruz. 18 yaşını geçmiş, erişkin olmuş herkes bireysel organ bağışında bulunabilir. Küçüklerde de ebeveynlerin izni gerekiyor. Organ bağışında bulunabilmek için belirli kriterler var.

Türkiye’de çok sayıda insanın organ ihtiyacı olduğunu ifade eden Doç Dr. Değertekin, “Özellikle ülkemizde 6o bin kadar böbrek hastası var, organ nakli bekleyen ve haftada 3-4 kez diyalize giren var. Bu tip hastaların yegane kurtuluşu aslında organ nakli. Ülkemizdeki en büyük sorun vericilerin az olması, ülkemizde yıllık 2-3 bin arasında organa ihtiyacımız var ama maalesef bağışlarımız 300 düzeyinde organ bağışında 10 katlık bir artış sağlamamız gerekir. En önemli nokta bağışın az olması” diye konuştu.

Organı kadavradan ve canlı insanda da aldıklarını kaydeden Doç. Dr. Değertekin, “Organ bağışı yapan bir kişi aslında hayatı değişmiyor. Böbreğini veren insanın hayatında değişen bir şey olmuyor. Kalan böbreği ile hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebiliyor. Yine karaciğeri bağışlayan birinin karaciğerinin bir kısmı alınıyor. Karaciğer çoğalma kapasitesi çok olan organ ve zaman alınmış olan o bölgeyi tamir ediyor ve tekrar fonksiyonlarını sağlamış oluyor. Kişi organını verdiği zaman yarım insan olmuyor. Nitekim organı alan kişide hayatına normal devam ediyor. Türkiye’de daha çok canlı nakiller yapıyoruz. Ülkemizde canlı nakiller, nakillerin yüzde 85’ini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Organ bağışının son derece önemli olduğunu belirten Değertekin, “Bağışlanan bir organ değil, yepyeni bir hayattır. Gerçekten de organ o kişinin hayatını değiştirip yeniden hayata dönmesini sağlıyor. Veren kişiye de yük oluşturmuyor ama alan kişinin hayatını belirgin bir fark oluşturuyor” dedi.