Acıbadem Ankara Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duygu Yazgan Aksoy, diyabet hastalığına dikkat çekerek, "Diyabeti önlemek için uygun ve yeterli miktarda beslenip, daha fazla hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Doç. Dr. Duygu Yazgan Aksoy, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü”nde diyabet hastalığı ile baş etmenin yollarını anlattı. Aksoy, “Diyabet hastalarının bazı tiplerinde hayat tarzının çok ciddi önemi var. Özellikle kilolu bireylerde tip 2 diyabet dediğimiz diyabet tipinin ortaya çıkma olasılığı artıyor. O yüzden sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapılması diyabet hastalığının ortaya çıkışını geciktirebiliyor. Bu anlamda sağlıklı beslenme ve hareket bizim için önemlidir” diye konuştu.

Diyabet tedavisinde beslenmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Aksoy, “Kişinin yaşı, cinsiyeti, diyabetinin süresi ve günlük aktivitesine uygun olarak belli karbonhidrat, protein içeren diyetler, meyve ve sebze ağırlıklı, tuzdan fakir diyetlerle beslenmelerini öneriyoruz. Tuzun azalması çok kritik bizim için. Basit şekerlerden, fast food türü gıdalardan uzak durmaları hastalar için önemlidir. Vücut ağırlığına göre diyetlerini belirlemeleri gerekiyor. Yüksek kalori içeren gıdalardan uzak durmalarını öneriyoruz. Eğer tedavi alıyorlarsa sık aralıklarla günde üç ana, üç ara öğün ile beslenmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyabet sıklığının arttığına dikkat çeken Doç Dr. Aksoy, “2035 yılı itibari ile 600 milyon civarında diyabetli olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’de de diyabetli sayısının çok hızlı bir şekilde arttığını biliyoruz. 1998 yılının rakamları ile 2010 yılının rakamlarını kıyaslandığında yüzde 7’den yüzde 14’e çıktığını biliyoruz. Pek çok birey bundan haberdar değil. O yüzden 40 yaş üzerindeki bireylerde mutlaka kan şekerinin değerlendirilmesini öneriyoruz. Hipertansiyonu olan, kan yağlarında yüksekliği olan bireylerde ve belli bazı riskli gruplarda taramalara daha erken başlamak gerekiyor. Mutlaka diyabet olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekiyor. Hem beklenen yaşam süresini kısaltıyor hem de hayat kalitesini çok düşürüyor. 14 Kasım tüm dünyada Diyabet Günü diye kutlanıyor. Diyabet Günü, diyabet konusunda farkındalığı artırmak için kullanıyoruz. Tüm bireyler diyabet olup olmadıklarını kontrol ettirmeli. Diyabetli bireyler hastalıkları konusunda eğitilmeli ve doktorlarının düzenli kontrollerine gitmelerini öneriyoruz” dedi.