Iğdır’da geçirdiği kaza sonucu beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine Fikret Çevik’in (28) karaciğeri, İzmir’de hastalığının son safhalarına gelen Mustafa Apaydın’a (57) umut oldu.

Iğdır’da yaşayan Fikret Çevik’in (28) geçirdiği kaza sonucu beyin ölümü gerçekleştiği tespit edilince yakınları organlarını hemen bağışladı. Ancak Iğdır’ın Türkiye’nin en doğusundaki illerden biri olması nedeniyle organizasyon organların çıkarılması için çok zor koşullarda gerçekleştirilebilecekti. Üstüne üstlük organ çıkarımı için kritik süre aşılmak üzereydi. Az kalan süre nedeniyle pek çok organ nakli merkezi, organları kullanmama kararı aldı. Son olarak İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi organı kullanabileceğine karar verdi. Gece ve olumsuz hava koşullarında Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans jetlerle olağanüstü bir planlama yapıldı. İlk olarak İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi’nde hazır bulunan Yrd. Doç. Dr. Selçuk Arslan’ın organ çıkarım ekibi, ambulans jeti ile İzmir’den Iğdır’a götürüldü. İki saatlik uçak yolculuğundan sonra Iğdır’a ulaşan ekip hızlı bir organizasyonla organ çıkarımı için ameliyathaneyi hazır hale getirdi. Güvenli bir şekilde organların çıkarımı sağlandıktan sonra yine özel jetle organ ve çıkarım ekibi İzmir’e intikal etti. Çevik’in Iğdır’dan getirilen karaciğeri, yaklaşık iki yıldır karaciğer yetmezliği rahatsızlığı bulunan ve bir aydır İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi listesinde sıra bekleyen Mustafa Apaydın’a (57) umut oldu. Iğdır’dan organın çıkmasıyla ameliyat masasında hazır bulunan hasta, karaciğer nakli için ameliyata alındı.

"OLAĞANÜSTÜ ÇALIŞTIK"

Operasyonu gerçekleştiren İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi: "Mustafa Bey, Türkiye’nin en doğusundan en batısına gelen organla hayata tutunacak inşallah. Gece olağanüstü çalıştık. Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda emekleri büyük. Ambulans jetler sayesinde zor koşullarda ekip gönderdik. Mustafa Bey, çaresizce bekliyordu. Kızından organ nakli gerçekleştirecektik ama o da teknik olarak şuanda uygun değildi. Organ beklerken şans yüzüne güldü."

Iğdır’dan gelecek karaciğer ile sağlığına kavuşmayı bekleyen Apaydın da duygularını şu sözlerle ifade etti: "Doktor beye, hastaneye teşekkür ediyorum. Allah razı olsun beni yüz üstü koymadılar. Durumum çok kötü. Bir buçuk yıldır organ nakli bekliyordum."