Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Cildiye Uzmanı Uz.Dr.Yeşim Yayla, Cilt yaşlanmasında alınabilecek önlemlerin arasında en bilinen etkili yöntem olan Botoks uygulamaları hakkında önemli bilgiler verdi.
BOTOKS
Yaşlanma, stres, güneş etkileri, sigara, hava kirliliği, menopoz gibi daha pek çok faktör hücre düzeyinde serbest radikallerin üretimini hızlandırarak ciltteki kırışıklıkları arttırmaktadır. Yaşlanma kaçınılmazdır, ama etkilerini azaltmak ve geciktirmek kişilerin kendi elindedir.
Botoks nedir?
Botoks; "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir.
Botoks; orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan, kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir.
Hangi durumlarda botoks kullanılır?
Kozmetik dermatolojide özellikle cilt kırışıklıklarının azaltılması ve bazı kişilerde daha sık olarak görülebilen aşırı terlemelerin (Hiperhidrosis) giderilmesi amaçları ile kullanılmaktadır.
Botoks nasıl etki eder?
Dinamik çizgiler, yüz ifade çizgileridir; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, konuşma, gülme…) cilt altındaki küçük kasların kasılmalarıyla oluşur. Bu kasların kasılması zamanla cilde yerleşerek kalıcı çizgi ve kırışıklıkları oluşturur.
Botox, enjeksiyon yapılan bölgede sinirlerdeki geçişi bloke edip "kas kasılmasını engelleyerek" buradaki derinin gerginliğini sağlar.
Bu çizgiler erken dönemde botox tedavisiyle düzeltilebilir. Zamanla çizgiler derinleşir tek başına botoks tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamaz başka ek tedaviler uygulanır.(lazer, peeling, dolgu maddesi enjeksiyonu…)
Botoks kimlere uygulanabilir?
18-65 yaş arası herkese uygulanabilir. Özellikle yüz ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır.
Botoks nasıl uygulanır?
Botoks tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız bu tedaviyle ilgili beklentilerinizi ve endişelerinizi doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuz bu tedaviyle alacağınız sonuçları sizinle paylaşacak böylece tedavinin başarısı sağlanacaktır. Her hastanın tedavisi kendi kas yapısına ve cilt özelliklerine göre planlanır.
İşlem öncesinde lokal anestezik bir krem sürülebilir.
Kişinin kas yapısı göz önüne alınarak belirlenen kırışıklık noktalarına çok ince uçlu iğnelerle küçük dozlarda enjeksiyon yapılır.
Tedavi genelde 10-15 dakika sürer ve uygulama sırasında minimal rahatsızlık hissedilir.
İlaç, yalnızca enjekte edilen bölgede etkilidir genel dolaşıma karışmaz.
Uygulamadan sonra iki hafta içinde beklenilen etki başlar.
Botoks en sık hangi bölgelere uygulanır?
Temel uygulamalar
1.            Alın çizgileri
2.            Kaş arası çizgileri
3.            Göz kenarı kırışıklığı
4.            Kaş kaldırma
İleri uygulamalar
1.            Burun etrafında oluşan kırışıklıklar
2.            Üst dudak kırışıklıkları
3.            Marionette (üzüntü) çizgileri
4.            Boyun çizgileri ve platisma bantları
5.            Yüzde asimetri
Botoks sonrası hasta ne zaman normal aktivitesine döner?
Hasta enjeksiyon sonrası normal aktivitesine hemen dönebilir.
Botoksun etki süresi ne kadar devam eder?
Botox tedavisi 3-6 aylık bir düzelme sağlar. Uygulamalar tekrarlandıkça bu sure 8-10 aya kadar çıkabilir.
Botoks tedavisine başladıktan sona devam etmek zorunda mıyım?  
Botoks tedavisine başladıktan sonra devam etmek zorunda değilsiniz tedavinin etkisi geçtikten sonra bile çizgiler uzun bir sure eski yoğunluğuna dönmez.
Uygulamalara devam edilirse giderek daha başarılı sonuçlar alınır. Çizgiler giderek hafifler ve yenilerin oluşması engellenir. Cilt eskiye nazaran daha iyi bir görünüm kazanır.
Botoks yaptırdığımda yüzümde doğal olmayan bir ifade olur mu?
İlk kez botoks yaptıran hastaların en sık sordukları sorudur. Bu konudaki endişenizi doktorunuzla paylaşırsanız tedavi dozlarınız buna göre düzenlenecek ve son derece doğal genç bir ifade sağlanacaktır.
Botoks tedavisine erken yaşlarda mı geç yaşlarda mı başlamak daha doğrudur?
Bu tedaviye başlamak için özel bir yaş yoktur. Kişinin kas ve cilt yapısına göre çok erken yaşlarda uygulama ihtiyacı doğabileceği gibi çok daha ileri yaşlarda bu ihtiyaç olmayabilir.
Çizgilerin yeni başladığı dönemde botoksla çok iyi sonuçlar alınırken daha oturmuş çizgilerin tedavisinde tek başına botoks yeterli olmamakta dolgu maddesi enjeksiyonu, lazer ve peeling tedavileri gerekmektedir.  Bu nedenle erken başlanan tedavilerle daha başarılı ve doğal sonuçlar sağlanır.