Yöntem adı olan PCR uygun şartlar sağlanmış nükleotidlerin tüp içerisinde sayılarının arttırılması işlemidir.

Genetik parmak izi teşhisinde, babalık testinde, genetik hastalıkların tespitinde, kanser tedavisinde, aşı çalışmalarında, adli tıpta, tıbbi ve biyolojik araştırma laboratuvarlarında ve genlerin klonlanmasında gibi pek çok amaç için tercih edilen bir testtir. Virüs veya bakterinin vücutta çok az miktarda bulması durumunda bile hızlı şekilde tespit edilmesini sağlamaktadır.

Sağlık alanında çok uzun zamandan beri kullanılan PCR testi; Hepatit C ve Hepatit B gibi virüsün ne kadar miktarda vücutta bulunduğunun çok önemli olduğu durumlar için de kullanılan bir yöntemdir. Corona virüsün vücutta ne kadar miktarda olduğunun tespit edilmesi de hastanın hızlı şekilde tedaviye başlaması için oldukça önemlidir.

Yani PCR testi vücuttaki bazı belirli bölgelerden (burun ve boğaz gibi) alınan sürüntü örnekleriyle çalışılan bir antijen testidir. Ancak kişideki hastalık ilerlemişse akciğerden alınan balgam ile çalışılan veya kişi entübe ise solunum yolundan alınan sekresyon ile virüsün tespit edilmesini sağlayan bir testtir.

PCR testinin aşamaları şunlardır:

  • Corona virüs tespit edilmesinde kullanılan PCR testinde hastanın boğaz ve burun bölgesinden ucu pamuk kaplı ince uzun özellikteki çubuklar yardımıyla sürüntü örneği alınır.
  • Alınan örnek özel sıvıyla dolu olan özel tüplere konur ve araştırma yapılacak laboratuvara gönderilir.
  • Sürüntü örneği incelenir ve gerekli raporlar düzenlenir.
  • Covid-19 PCR testi hastanenin yoğunluğuna, yapılış şekline ve laboratuvar şartlarına göre 2 saat ile 4 saat içerisinde sonuç verir.
  •  Ancak test pozitif çıkarsa, tanı konulmadan önce birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Bu durumda testin net bir sonuç vermesi bir günü bulabilir.

Hızlı tanı testinde ise genellikle 15 dakika ile 30 dakika arasında sonuç belirlenmektedir. Hızlı sonuç verseler bile güvenilirlik oranı gerçek zamanlı PCR testine göre daha düşüktür. Çünkü virüs tespit edilmesinde antijen testlerinin doğruluk oranı antikor testlerine göre daha azdır.

Nerede Yapılır?

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan özel hastanelerde, küçük sağlık kuruluşlarında ve devlet hastanelerinde PCR testi yapılmaktadır. Ancak yeterli zamanınız yoksa devlet hastanelerinde test yaptırmak iyi bir seçim olmayabilir. Çünkü devlet hastaneleri daha yoğundur, çalışma şekilleri ve laboratuvar ortamı farklıdır.

Hızlı PCR testi yaptırmak istiyorsanız ücretli bir şekilde hizmet veren özel sağlık kurumlarını tercih edebilirsiniz. Şehrinizde hangi sağlık kuruluşlarında test yapıldığını öğrenmek istiyorsanız sağlık bakanlığı tarafından açıklanan corona virüs tanı laboratuvarları listesine göz atabilirsiniz.

Ateş, öksürük, karın ağrısı, aşırı üşüme, kas ve kemiklerde ağrı ve nefes darlığı gibi belirtilere sahip kişiler öncelikle uzman doktorlar tarafından ön muayene edilerek, sahip olunan bulgulara göre Covid-19 PCR testi yaptırılır. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hiç vakit kaybetmeden yakınınızdaki sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.

Ücreti Ne Kadar?

PCR testi Türkiye’de ücretli ve ücretsiz şekilde uygulanmaktadır. Devlet hastanelerinde haftada 2 kez ücretsiz bir şekilde PCR testi yaptırabilirsiniz. Düzenli şekilde test yaptırmak corona virüs için alınan etkili tedbirler arasında yer almaktadır. Bu nedenle şüphe duyduğunuz zaman test yaptırmanız iyi olacaktır.

Fazla zamanınız yoksa özel hastaneleri tercih ederek ücretli bir şekilde PCR testi yaptırabilirsiniz. Bu ücretin net bir şekilde fiyatı belirlenmemiştir. Fakat Sağlık Bakanlığı tarafından en fazla 250tl olabilir açıklaması gelmiştir. Fiyatlar yaptıracağınız hastaneye, şehre ve test çeşidine göre değişebilmektedir.