PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) moleküler bir tanı yönteminin ismidir. Şu anda tanı alanında bulanın en ileri ve en gelişmiş yöntemdir. İleri seviyede olmasının sebebi vücutta çok az miktarda bulunan virüsü andında tespit edebilmesinden dolayıdır. PCR tekniğinin asıl amacı vücutta az sayıda bulunan etkenlerin sayılarının arttırılarak ölçülüp analiz edilecek hale getirmektir.

PCR testi sayesinde çok az sayıda hastalık etkeni olsa bile erkenden ve hızlı şekilde tespit edilip tedavi aşamasına başlanılır. PCR testi corona virüs salgının önlenmesi için kullanılan tedbirlerden en etkili olan yöntemdir.

Hastalık belirtileri gösteren kişilerin burun ve boğaz kısmından pamuk uçlu çubuklar kullanılarak sürüntü örneği alınır. Ayrıca öksürdükten sonra gelen balgam da bir sürüntü örneği sayılmaktadır. Test corona virüs tespit edilmesi için kullanılıyorsa, hastalığın başlangıç dönemlerinde ise burun veya boğazdan örnek alınması daha iyi olacaktır.

Fakat hastalığın ilk haftası geçmiş ve hastalık akciğere inmiş ise burun veya boğazdan örnek alınması mantıklı değildir. Çünkü hastalık ilerlediği zaman burun ve boğaz bölgesinde örnek kalmaz. Bu nedenle havayollarından örnek alınması daha uygundur.

Sağlık görevlisi veya doktor tarafından alınan sürüntü örneği viral sıvı ile dolu olan özel bir kaba konur. Daha sonra bu kap laboratuvardaki yetkililere gönderilir. Laboratuvara gelen örnek belirli aşamalardan geçirilerek çoğalma işlemi uygulanır. Daha sonra örnek tercihe göre gerçek zamanlı PCR yöntemi ve hızlı sonuç veren PCR yöntemine göre analiz edilir. PCR testi yapılırken örneğin doğru şekilde alınması oldukça önemlidir. Alınan örnek temizlik kurallarına uyularak analiz edilmesi gerekmektedir.

Gerçek zamanlı PCR yönteminde sonuç ortalama 1 saat ile 3 saat içerisinde çıkmaktadır. Hızlı sonuç veren PCR yönteminde ise sonuç 15 dakika ile 2 saat içerisinde netleşmektedir. Gerçek zamanlı PCR testi, daha yavaş sonuç vermesine rağmen daha güvenilir bir test olduğu bilinmektedir.

Nerede Yapılır?

PCR testi Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Doğru sonuçlanması açısından tercih edilecek hastane oldukça önem taşımaktadır. Şehrinizde hangi hastanelerde ve kuruluşlarda PCR testi yapıldığını öğrenmek istiyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan listeye bakabilirsiniz.

PCR testi sadece corona virüs tespiti için değil aynı zamanda pek çok amaç için de sıkça kullanılmaktadır. PCR testinin kullanıldığı bazı yerler şunlardır:

  • Aileden gelen genetik hastalıkların erkenden tespit edilip iyileştirilmesi için kullanılır.
  • Corona virüsün hızlı şekilde tespit edilmesinde kullanılır.
  • HIV virüsünün teşhis edilmesinde kullanılır.
  • Hepatit B virüsünün teşhis edilmesinde kullanılır.
  • Babalık testlerinde tercih edilir.
  • DNA’yı detaylı şekilde analiz etmek için kullanılır. Bu yöntem adli tıpta sıkça tercih edilmektedir. Bu yöntem sayesinde suçlunun DNA’sı analiz edilerek kim olduğu tespit edilir.
  • Kanser araştırmaları için kullanılır.
  • Prenetal tanı için kullanılır.
  • Pek çok virüs ve bakterinin teşhis edilmesinde kullanılır.

Ücreti Ne Kadar?

PCR testinin tam olarak ne kadar olduğuna dair herhangi bir açıklama yoktur. Fakat Sağlık Bakanlığı tarafından üst sınır 250tl olarak belirlenmiştir. Özel hastanelerde ve bazı sağlık kuruluşlarında belirli bir miktarda ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret hastanenin standartlarına göre belirlenmektedir.

Devlet hastanelerinde PCR testi yaptırmak tamamen ücretsizdir. Haftada 2 kez yaptırılabilir. Ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ve eklemlerde şiddetli ağrı, aşırı üşüme gibi belirtiler gösteriyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.