Özel Öztan Hastanesi Üroloji Kliniğinde görev yapan Prof. Dr. Murat Lekili, penis protez ameliyatlarının günümüzde çok sık yapıldığını ve sonuçlarının oldukça iyi olduğunu söyledi.

Penis protezlerinin son ama kesin çare olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Lekili, iktidarsızlık sorununun yüzde 95 oranında çözüm olduğuna değindi. Prof. Dr. Murat Lekili, “Penis protezleri ömür boyu tedavi sağlar ve geri dönüşü yoktur. Artık başka bir tedavi uygulanamaz. Gerçi buna gerek de kalmaz. Nadir durumlarda, protezlerde bir problem çıksa bile yenisi de aynı başarıyla yerleştirilebilir. Üretici firmalar tarafından protezlere ömür boyu garanti verilmektedir. Bu nedenle protezi takan kişi ekstra bir durum olmadığı sürece ömür boyu kullanabiliyor. Penil protez takıldıktan sonraki cinsel hayatlarında hiçbir şekilde sertleşme sorunu yaşamayacaklar ve yaşlılık döneminde de performansları aynı şekilde sürecektir” dedi.

PENİS PROTEZİ HANGİ YAŞTAKİ KİŞİLERE UYGULANIYOR

Prof. Dr. Murat Lekili, “Penis protezinde yaş sınırı yoktur. Ciddi fiziksel sorunları olan ve başka bir çare bulunamayan 18-20 yaşındaki bir hastaya bile takılabileceği gibi, genel durumu iyi olan çok ileri yaştaki hastalara da takılabilir.

AMELİYATI NASIL YAPILIYOR VE SONRAKİ DÖNEM

Prof. Dr. Lekili ameliyatın süresi kullanılacak protezin çeşidine göre değiştiğini belirtirken penil protez ameliyatlarının süresinin normal şartlarda, 30-45 dakika arasında olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Hastalara genel anestezi uygulanır. Bazen narkoz alamayacak durumda olan veya istemeyen hastalara lokal veya rejyonel anestezi uygulanır ve bu hastalar uyutulmaz. Protezler, silikon alaşımı ve allerji yapmayan bir maddeden yapılmıştır. İki ana tip protez mevcuttur bükülebilir protezler ve şişirilebilir protezler. Her iki cins protez cinsel ilişki için gerekli sertliği sağlamaktadır. Şişirilebilir protezler, inik ve yumuşak durumdayken, basit bir dokunmayla anlaşılması zordur. Sertleştiği durumlarda da, elle iyice incelemeden anlamak kolay değildir. Ameliyat sonrası hasta tarafından 4 - 6 hafta sonra kullanılabilir. Hasta ameliyata girdiği gün veya ertesi gün hastaneden taburcu edilmektedir. Taburcu süresi için, vücut fonksiyonları (şeker hastalığı gibi) göz önüne alınır. Cinsel ilişki sırasında orgazm ve meninin boşalması normal bir şekilde gerçekleşir. Böylece hastalar hem doğal yoldan zevk alırlar, hem de spermin boşalması sağlanır. İstenirse, çocuk sahibi olabilirler.

PENİS PROTEZİ YAPTIRMANIN RİSKLERİ

Prof. Dr. Murat Lekili; “enfeksiyon en önemli problem olabilir, fakat ameliyat sonrası bakım ve koruyucu tedaviye dikkat edildiği sürece, genelde önemli bir sorun oluşmaz. Bünyesi çok hassas olanlarda, allerji olayına nadiren rastlanabilir. Ameliyatla penis içine yerleştirilen protez ve mekanizma tamamen cildin içinde olduğu için dışarıdan bakınca belli olmaz. Böylece hastanın eşi için itici bir görüntü oluşmaz. Hatta, bazı tip protezler basit bir dokunmayla anlaşılamaz. Yine de eşinden gizli taktırmak isteyenlere, mecbur kalmadıkça, önerilmez. Bu tedavi sonucu hastalar, her zaman gençlik dönemine benzer kalitede sertleşmelere sahip olurlar. Cinsel ilişkiyi, sertleşme olup olmayacağı kaygısından uzak, başarıyla gerçekleştirebilirler. Bu durumda eşle daha rahat bir uyum sağlanacaktır.”dedi.

Prof. Dr. Murat Lekili son olarak, “Sertleşme konusunda yaşanılan her türlü sorunda mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır ve aslında bu rahatsızlığın çok yaygın olduğu ve utanılacak bir durum olmadığı bilinmelidir. Tedavi konusunda devamlı aşamalar yapılmakta ve her türlü sertleşme sorununun tedavisi mümkün olmaktadır.”