ANTALYA (AA) - Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde tanı eziyetinin sona erdiğini belirterek, "Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında başarı oranı yüzde 90'ların üzerine çıkmaktadır" dedi.

Minimal İnvaziv Üroloji Derneği tarafından, bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi" yapıldı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlık sistemi içerisinde her şeyin market anlayışına sahip olduğunu, sağlığın da bir anlamda market olarak sunulduğunu söyledi.

"Prostat kanserinden ölüm oranı azaldı"

Prostat kanserinin tanı ve tedavisine de değinen Bilen, prostat kanserinin MR yöntemiyle geliştirilen tekniklerle en azından en kötülerini artık görebilmeyi başardıklarını söyledi.

Prof. Dr. Bilen, şunları kaydetti:

"Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde tanı eziyeti sona erdi. Prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi uygulaması artık Türkiye'de de uygulanıyor. Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında başarı oranı yüzde 90'ların üzerine çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar tarama yoluyla prostat kanserinden ölüm oranının yüzde 30 oranında azaldığını göstermiştir. Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavi başarısı artacaktır. Tanı anında kanser sadece prostatla sınırlı ise hastanın tamamen iyileşme şansı çok yüksektir."

"Prostat babadan oğula geçiyor"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen de prostatın önemli bir sağlık sorunu olduğunu, erkeklerde de en sık görülen kanser türü olduğunu anlattı.

Türkiye'nin prostat kanserinde riskli bir ülke olmadığını, ancak bu hastalığın babadan oğula geçtiğini dile getiren Sözen, "Magnetik Rezonans (MR) teknolojisindeki gelişmeler ve yenilikler, özellikle 3 Tesla denilen yüksek çözünürlükteki cihazların gelişmesiyle birlikte prostatın daha iyi değerlendirilebilmesi artık mümkün. MR ile elde edilen görüntülerde özellikle saldırgan kanser odakları yüksek oranda tespit edilebilmektedir" diye konuştu.