SAKARYA (İHA) – Kalp Cerrahı Prof. Dr. Serdar Günaydın, derin toplardamar tıkanıklıkları ve akciğer pıhtısı hastalığına karşı kullanılan uygulamanın detayları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de giderek artan bir oranda görülmeye başlayan derin toplardamar tıkanıklıkları ve akciğer pıhtısı rahatsızlığının hareketsiz kalan bacaklarda, kilolu insanlarda, aşırı sigara kullananlarda, ayakta çok uzun süre kalarak çalışanlarda ve uzun süre seyahat eden kişilerde sıklıkla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Günaydın, “Derin toplardamarlar enfeksiyon gibi nedenlerle tıkanarak hayati tehlike yaratabilir. Burada oluşan pıhtılar akciğere giderek ana damarı tıkayabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Klasik yaklaşımda hastalığın tedavisi kan sulandırıcı ilaç kullanılarak yapılıyordu ve yüzde 50 civarında damar açıklığı sağlanıyordu. Son 3 senedir çıkan özel cihazlarla tıkalı damarın içine özel bir katater sokup, içerdeki pıhtı dışarıya alınarak var olan pıhtılar temizleniyor. Yarım saatlik girişimle bacakta yüzde 100 damar açıklığı sağlanıyor. Böylece hayati tehlike ortadan kalkıyor ve hasta normale dönüyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta Adatıp Hastanesi’nde bu tedavinin uygulandığı hastanın tüm pıhtı ve tıkanıklıklarının yarım saat süren bir işlemle temizlendiğini, hastanın aynı gün yürümeye başladığını ve hastaneden çıktığını da söyleyen Profesör Doktor Serdar Günaydın, “Hasta ağrı ve sancı hissetmiyor” dedi.