İslam kültüründe ge­ce sahura kalka­rak başlayan oruç heyecanı, birbirinden lezzetli yemeklerle donatılan iftar sofralarında daha büyük bir anlam kazanır. Özenle hazırlanan çeşit çeşit yemekler şenlik havasında yenir.
Ancak, bir ay boyunca sağlıklı oruç tutabilmek, sıkıntı yaşamamak için dikkat edilmesi gereken hususları bu yıl da ramazan ayı öncesinde hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Karaman Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Berat Ünüvar Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda yaptığı açıklamada bu kutsal ayda vücudun  dinlendiği, toksinlerinden  arındığının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Öğünlerin sahur, hafif İftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde düzenlenebileceğinin altını çizdi.

Beslenme Uzmanı Berat Ünüvar açıklamasında şunlara değindi:

- İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına sebep olur.
- Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahura mutlaka kalkılmalı
- Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.
- Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir.
 - Sebze yemekleri ve tercihen zeytinyağlılar, salatalar yaz günlerinde en iyi seçimdir.
- Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır.

-  Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

- Ayrıca sindirim sisteminin zorlanmaması için krema ve mayonezli yiyeceklerden yaz aylarında uzak durulmalıdır.

- Vücudun günlük  2 lt  sıvı  ihtiyacı  azar azar  şişkinliğe  neden  olmadan, iftardan  sahura  kadar geçen  sürede   alınmalıdır. Bununla birlikte alternatif sıvı kaynakları; geleneksel içeceğimiz ayran, limonata (şekersiz), taze sıkılmış meyve suları, prebiyotik özelliği olan kefirde bu sıcak günler için en iyi seçimlerdir.

Sıvı ihtiyacı yeterince karşılanmazsa tansiyon düzensizliği, yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi önemli belirtiler söz konusudur

Sahur  yemekleri 

·         Kahvaltı  tarzında  hafif  olmalıdır. Arzu  edilirse  çorba da  içilebilir.

·         Kahvaltılıkların da  aşırı  tuzlu ve  yağlı olmamasına  özen  gösterilmelidir.

·         Sucuk, pastırma, sosis ve salam  özellikle kaçınılması  gereken besinlerdir.

İftarda;

Tüm gün aç ve susuz kalan kişiler orucu  açarken,  özellikle  yaz  aylarında  olduğumuz da düşünülürse, fazlaca  sıvı gıdalara yüklenmekten kaçınmalı,  asitli içecekler  çok  tüketilmemeli veya 3-4 çeşit yemek bir arada ve hızlı bir şekilde  yenmemeli.  Aksi durumlarda midede  şişlik  hissi, reflü, midede yanma, ekşime, gaz  şikâyetleri  kaçınılmaz  olur.

 Oysaki iftar yemeğine hafif yiyeceklerle başlamak daha doğrudur.

·         İlk etapta çorbalarla  başlanmalı “başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına doğal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler”

·         Biraz  ara verip  zeytinyağlı bir  sebze  yemeği  veya  salatalarla devam edilebilir.

·         Daha  sonra ana et yemeklerinden  biri  seçilebilir.

·         Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1- 2 saat sonra yenilmesi daha uygun olur.