Reflü Nedir?
Reflü’nün kelime anlamı geri akım ya da geri kaçmaktır.
Normalde sindirim sistemindeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak bağırsağına doğrudur. Bunun tersine, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak bağırsağından mideye doğru bir içerik kaçması olmaması lazımdır.
Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü; mide içeriğinin fazla miktarda yutma borusunun içine doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi şikâyetlerdir. Bu kaçak belli bir sürenin ve miktarın üstünde olunca ciddi problemlere yol açar ve bu önemli bir sağlık sorunudur.
Reflü hastası nelerden yakınır?
En tipik şikâyetler;
  • Ağza acı su gelmesi
  • Göğüs kemiğinin arkasında yanma
Tipik olmayan şikâyetler ve bulgular;
  • Geniz, boğaz problemleri
  • Ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu
  • Sık farenjit, larenjit, geniz problemleri
  • Sinüzit
  • Ses teli polipleri
  • Yemek aralarında boğazda bir düğüm (ya da yabancı cisim) hissi olması ve bunun geceleri geçmesi
Reflü tedavisi
Her şeyden önce milyonlarca kişiyi etkileyen bir hastalığın tedavisini bahsettiğimizi tekrar hatırlatmakta yarar vardır. Hastaların büyük çoğunluğunda sosyal yaşamı düzenleyici bazı önlemler ve diyetle ve bazense birtakım ilaçlar da kullanarak hastalığı kontrol altına almak mümkün olmaktadır. Dolayısı ile reflü tanısı yeni konmuş, belirtileri yıllar öncesine dayanmayan ve henüz Barrett gibi komplikasyonların gelişmemiş olduğu hastalara bazı önerilerde bulunmak ve ilaç vermek gerekmektedir.
Mide şikâyetleri ve reflüde alınabilecek önlemler                          
Yiyecekler yatmadan en az 2-3 saat önce yenilirse mide asidi azalmış olur ve mide içeriği kısmen de olsa boşalmış olur. Akşam geç saatlerde küçük porsiyonlar idealdir.
Yiyecekler yavaş yavaş yiyip, iyi çiğnenmeli, yiyecekler iyi çiğneyerek midede kalma süresi kısaltılabilir. Buda şikâyetlerin artmasını önler.
Yemek borusunun alt bölgelerinde yer alan kasları zayıflatan ve yemek borusunu döşeyen katmanı zedeleyebilen şu yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır; Çikolata, kuruyemiş, nane, kızarmış ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, neskafe, karbonatlı içecekler, alkollü içecekler (alkol yemek borusunun alt bölgesindeki kasların gevşemesine neden olur. Bunun dışında bira ve şarap midede asit üretimini arttırabilir.) turunçgiller ve suları, domates ürünleri, biber, turşu, sirke, sarımsak, limontuzu, ketçap ve hardal, acılı baharatlar, margarin, kuyruk yağı.
Stresten uzak durun. Hastalarla yapılan çalışmalar sonunda, stresin mide yanmasını artıran bir faktör olduğunu göstermiştir.
Fazla kilolardan kurtulan fazla kilolar mide ve diyaframda basınç meydana getirir ve yemek borusunun altındaki kasları açılmaları için zorlar. Bu da reflü için en önemli risk faktörlerinden biridir.
Sigara içmeyin. Sigara yemek borusunun altındaki kasların düzenli çalışması önleyici bir faktördür. Sigara aynı zamanda mide asidini arttırır. Sigara içerken dumanın yutulması da geğirme ve reflüyü artırır. Aynı zamanda sigara, tükürüğün doğal koruyucu etkisini azaltır.
Yatağın başucunu yükseltin. Yatak başını kaldırarak veya yastık sayısı arttırarak mide içindeki sıvının yemek borusuna geçişi engellenebilir.
Kemerinizi gevşetin. Belinizi çok sıkan sıkı giysiler karnınıza basınç yaparak reflüye neden olabilir. 
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zihni Kocaerkek sağlıklı günler diler.