Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yeşim Yayla, yaptığı bilgilendirmede şunları aktardı;

"Günümüzde erkek ve kadınların en çok karşılaştığı sorunlardan biri “saç dökülmesi”dir. Daha çok erkeklere özgü olduğu düşünülen bu sorun ile kadınlar da karşı karşıya kalmaktadır. Saç kaybı, bireyin psikolojisinde önemli bir sorun yaratır. Bir erkeğin ve kadının en büyük aksesuarı saçlarıdır. Güzel, gür ve bakımlı saçlar her zaman, her ortamda dikkat çeker. Sizi olduğunuzdan şık, bakımlı ve gösterişli yapar. Bu yüzden özgüven yüksekliğinde sağlıklı saçlar çok önemlidir. Kişilerin saç dökülmeleri çoğaldığı zaman psikolojik sorunlar da başlar.

SAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?

Her saç kökü ortalama 4-6 yıl süren bir uzama dönemi geçirir sonrasında o kök uzamayı bırakır yaklaşık 4 ay süren bir dinlenme sürecine girer ve o kökün ürettiği saç dökülür. Ardından tekrar uyarılır yenilenir ve saç üretir. Bu bir döngüdür.

Bütün saç köklerimiz aynı anda dinlenmeye geçseydi her 4-6 yılda bir 4 ay kadar kel kalırdık. Her saç ayrı bir döngüde olduğu için bunu yaşamıyoruz. Günde 70-100 arası saç dinlenmeye geçiyor ve dökülüyor. Biz de bunu normal kabul ediyoruz. 120-150'ye kadar da normal sayılabilir. Ancak 150'nin üzerine çıkarsa problem, bir hastalık var demektir.

NE ZAMAN SAÇ DÖKÜLMESİNDEN KORKALIM?

-Saç dökülme problemi 2 ayı geçiyorsa,

-Elinize her zamankinden daha fazla saç eline geliyorsa,

-Tutup şöyle bir tutam yapıp çektiğinizde her alanda 3-5 saç teli geliyorsa, bunlar yoğun dökülme anlamına gelir.

Bu aşamada ilk yapılması gereken saç dökülmesinin tipinin ve nedeninin tespit edilmesidir.

TELOGEN EFFLUVİUM (DÖNEMSEL DÖKÜLMELER) NEDİR?

Kadın ve erkeklerde eş sıklıklarda rastlanan saç dökülme şikâyetidir. Tek bir hastalığa bağlı olmayıp diğer hastalıklarla beraber saç köklerinin ritmik bir şekilde siklüsünün bozulması sonucu gelişebilmektedir. En sık görülen sebepleri
-Hamilelik

-Tiroid  hormon seviyelerinde bozukluk

-Stres, psikolojik sorunlar gibi hormonal dengesizlik yaratan durumlar

-Yüksek ateşli hastalıklar,

-Hatalı beslenme, vitamin eksikliği, kansızlık, demir-çinko-biotin eksikliği, diyet yapmak,

-Çeşitli saçlı deri hastalıkları (egzema, sedef, mantar),

-Çok sık saç boyatmak ve fön çektirmek

Bu sebeplerle başlayan dökülmeler 3 ila 5 ay kadar sürebilmektedir. Bütün bu nedenlerin tespiti için öncelikle hastaları muayene ettikten sonra gerekli tahlilleri yaptırmalıyız. Hastadaki dökülme nedeni saptandıktan sonra sebebe yönelik takviyeler ve destekleyici önerilerle kaybedilen saçlar tekrar kazanılır.

ERKEK TİPİ KELLEŞME NEDİR?
En yaygın saç dökülme şeklidir. Başın üst kısmında başlar ve zamanla ön hat çizgisi kaybolur. Saçlar incelmeye başlar. Böylelikle bu bölge kelleşir. Bu süreç uzun süre devam eder ve sadece ensede biraz saç kalır. Bu tarzdaki saç dökülmesin en büyük sebebi bir androjen hormonu olan testesteronun değişim göstermesidir. Testesteron, 5-Alfa Redüktaz adıyla bilinen bir enzim ile birlikte Dihidrotestosterona (DHT) dönüşür. Bu hormon saçlara sinyaller gönderir ve saçların güçsüzleşmesine, seyrekleşmesine neden olur. Erken teşhis, hastalığı yavaşlatır ya da durdurur. Erkeklerde saç dökülme oranı yüzde 80 oranındadır.

SAÇKIRAN NEDİR?

Tıpta alopesi areata halk arasında saç kıran olarak adlandırılan hastalığın en önemli nedeni stres ve korku gibi durumlar olup, daha çok çocuklar, gençler ve genç yetişkinleri etkilemektedir. Bu kişilerde bağışıklık sistemi yanlış çalışarak kılları yabancı madde gibi algılayıp onları dökücü sıvı salgılamaktadır. Her ne kadar saçkıran olarak anılsa da sorun sadece saçlarda görülmez. Vücudun her yerinde görülür. Fakat saç, sakal, kaş gibi bölgeler daha dikkat çekici olduğu için belirgin hale gelirler. Hiç bir tedavi uygulamaya gerek olmadan bile yaklaşık 1 yıl içinde %30-%35 oranında kendi kendine düzelmektedir. Tabii ki kendiliğinden düzelmesini beklemek yerine kortizon içeren losyonlar ya da doktor tarafından dökülmüş alana uygulanan kortizon içeren iğneler kullanılabilir. Yaygın vakalarda doktor gözetiminde immunoterapi uygulanabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ SAÇLI DERİ HASTALIKLARINDAN DA KAYNAKLANABİLİR

Bu dökülmelerde saçlı deride kepek, kızarıklık,  kaşıntı ve yaralar görülmektedir. Bu durumda egzema, sedef, diskoid lupus, liken pilanopilaris vs… gibi cilt hastalıkları akla gelebilir ve doğru tanı konulabilmesi için cildiye uzmanınca biyopsi alınması uygun olur.

Saç dökülmesi tipini ve nedenlerini öğrenmek ve uygun tedavinin başlanması için size en yakın hastanenin Cildiye bölümüne giderek muayene olmalısınız."