KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisi için 80 bronkoskopi cihazının alımının yapıldığını ve cihazların Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelere dağıtımının yapılacağını söyledi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bronkoskopi cihazının, ucunda ışık olan endoskopik bir kamera ile solunum yollarının direkt incelediğini belirtti.

Bronkoskop aletindeki ışık sayesinde hastanın solunum yollarının aydınlık şekilde görülebileceğini ifade eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Bu cihazlar, başta kanser olmak üzere birçok akciğer hastalığının tanısının konulmasına yardımcı olacak. Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan açık ihale yöntemiyle akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde büyük rol oynayan 80 bronkoskopi cihazının alımı yapıldı. Son teknoloji ürünü olan bu cihazların branş doktoru ve servisleri olan Kırklareli'nden Kars'a, Konya'dan, Van'a, Ağrı'ya, Antalya'dan Trabzon ve Bursa'ya kadar Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelerimize önümüzdeki günlerde dağıtımı başlayacaktır."

- "Akciğer hastalıklarının tanısında yardımcı olmaktadır"

Aletin içinden geçen aspiratör ile solunum yollarındaki salgılar çekilerek, teşhis açısından incelenme imkanının sağlandığına işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Aletin ucundaki pensle hastalıklı olan bölgeden biyopsi alınarak önemli akciğer hastalıklarının tanısında yardımcı olmaktadır. Cihaz, aynı zamanda tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Özellikle çocuklarda, başta kuru yemişler olmak üzere, toplu iğne, kolye, düğme, para, kalem kapağı gibi solunum yollarına kaçan yabancı cisimlerin çıkarılması, solunumu güçleştiren bronşlarda aşırı ifrazatın birikmesi durumunda, bunları temizlemek amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca, soluk borusu ve ana bronşlardan kaynaklanması sonucu hastada aşırı nefes darlığı yaratan tümörlerin çıkarılmasında ve oluşan darlıklarda stent uygulanmasını sağlamak için de kullanılabilmektedir."

- "Türkiye, dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi"

Hatipoğlu, bronkoskopinin, tanısı konulmamış kronik öksürüğü olanlar, balgamda tümör hücresi görülenler ve akciğer görüntülemesinde anormal görünüm saptanmış olup tanısı konulmamış hastalarda uygulanabildiğine işaret etti.     

Akciğer kanserinin çoğu zaman sessiz ilerlediği için geç fark edildiğini aktaran Hatipoğlu, "Erken tanı ve bazı türlerin tedavisinde bronkoskopinin yeri önemli" dedi.

Akciğer kanseri dünya genelinde erkeklerde en çok ölüm nedeni olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türü olduğunu anlatan Hatipoğlu, akciğer kanserinin en büyük nedeni olan tütün ve benzerleri ile mücadelede Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen ülke haline geldiğini bildirdi.