Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, alınan enerjinin verilen enerjiden fazla olması olarak tanımlanabilecek obezitenin en temel nedeninin, hazır gıdaları seçmek olduğunu belirterek, satın aldığı ürünlerin etiketini okuyan bireylerin kilo kontrollerini daha iyi sağladığını söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, yaptığı açıklamada, obezitenin sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmadığına dikkat çekerek, besin içeriğinin dengesiz şekilde planlanmasıyla da obezitenin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Obezitenin belirlenmesinde beden kitle indeksinin kullanıldığını ve bu indeksin; kilonun, boy uzunluğunun metrekaresine bölünmesi ile hesaplandığını kaydeden Akgül, “Yağ oranının; beden kitle indeksinin erkekler için yüzde 25’ini, kadınlarda ise yüzde 30’unu aşması obezite olarak tanımlanmakta” dedi.

Son dönemlerde yapılan çalışmalarda obezitenin belirlenmesinde, vücuttaki toplam yağ oranından çok bölgesel yağlanmaların dikkate alındığını belirten Akgül, erkeklerde ve kadınlarda bölgesel yağlanmanın farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Akgül, "Vücutta depolanan yağlar erkeklerde daha çok üst bölgede; göbek çevresinde birikirken, bu durum kadınlarda alt bölgede; basen ve kalça kısmında toplanıyor. Kadınlarda bel çevresinin 80 santim, erkeklerde ise 94 santimin üzerinde olması obezite riski anlamına geliyor. Vücuttaki yağlanmanın karın bölgesinde toplanması ve iç organ yağlanması ise diyabet, insülin direnci, kalp hastalıkları riski ve ani ölüm riskini artırabiliyor" diye konuştu.

Enerji ihtiyacının bireylere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Gizem Akgül, “Aynı boy ve ağırlığı sahip bireylerin de enerji ihtiyaçları farklılık gösterebiliyor. Bu, ‘aynı diyeti ben de yaptım ama hiçbir sonuç alamadım’ veya ‘bu diyet benim kilo almama neden oldu’ denmesini de açıklıyor” dedi.

YEMEKTEN ÖNCE 2 BARDAK SU TOK TUTAR

Obezite ile mücadelede doğru ve gerçekçi hedefler belirlenmesi gerektiğini belirten Akgül, sağlıklı kilo kaybının haftalık 0.5-1 kilogram aralığında olduğunu vurguladı. Akgül, şöyle devam etti:

"Tek tip besin gruplarından kaçınıp diyetin içeriğinin yeterli ve dengeli belirlenmesi, uzun süreli kilo kaybının sağlanması ve kişinin sağlının korunmasında en önemli faktörler. Tek tip beslenerek verilen kilolar bir süre sonra kişiye sağlık sorunları ve daha fazla kilo artışı olarak geri döner. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler de ideal kiloya ulaşılmak ve korunmak için en önemli koşullar arasında. Araştırmalar, haftada 150 dakika yapılan orta şiddetli aktivitenin kilo kontrolünde önemli oluğunu gösteriyor."

Gün içerisinde 3 ana öğünle birlikte 3 de ara öğün yapılmasının metabolizmanın daha hızlı çalışmasına ve bir sonraki öğünde daha az yemek yenilmesine yardımcı olduğunu belirten Akgül, suyun önemine de dikkat çekti. Akgül, “Günlük yaklaşık olarak 10-12 bardak su içmek gerekiyor. Ayrıca, yemeklerden 15-20 dakika önce 2 bardak su içmek, tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olacağından öğünlerde daha az yemek yenmesini sağlıyor” dedi.

POSALI BESİNLER ACIKMAYI YAVAŞLATIYOR

Sağlıklı ve formda kalmak için tuzu ve tuzlanmış gıda tüketimini de sınırlandırmak gerektiğine dikkat çeken Akgül, tuzun vücudun ödem yapmasına ve sonuçta pek çok sağlık sorununa neden olduğunu söyledi.

Posalı besinlerin ağırlık kaybında çok önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Akgül, “Posalı besinlerin midede sindirimi ve bağırsaklarda emilimi geç olduğu için tokluk hissinin daha çabuk oluşmasını sağlıyor. Bu nedenle yapılan diyetlerde sebze-meyvelere, tam tahıl ürünlerine ve kuru baklagillere sıkça yer vermek önemli” diye konuştu.

Kilo almamak için etiketli hazır gıdaları mümkün olduğunca az tercih etmek gerektiğini ve yiyeceklerin üzerlerindeki etiketleri okuma alışkanlığı edinilmesinin önemine dikkat çeken Akgül, “Satın aldığı ürünlerin etiketlerini okuyan bireylerin kilo kontrollerini daha iyi sağladığı yapılan araştırmalarda görülüyor. Diyet sırasında davranış değişikliği yapmak ve sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek de çok önemli. Hiçbir besin ‘yasak’ değil. Sadece sağlıklı bir vücuda sahip olmak için ne yiyip ne yemeyeceğinizi gönüllü olarak tercih etmeniz gerekiyor” dedi.