Son haftalarda ülkeyi etkisi altına alan sıcak ve nemli havanın astım başta olmak üzere solunum yolu rahatsızlıkları bulunan hastalar için riskli olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, astımın nefes darlığı ataklarıyla seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.
Astım hastalarının dış faktörlerden de etkilendiğini hatırlatan Yıldız, 'Aşırı sıcak hava solunum yollarının ciddi anlamda etkiliyor. Isı kaybı kişilerin astım atağıyla karşılaşmalarına yol açabiliyor. Astım hastalarının bir kısmı solunum yolları yetmezliğiyle karşılaşabiliyor. Çok uzun süreli sıcak havayla karşılaşıldığında, kişilerin kontrol altında olan şikayetleri bu defa kontrol dışına çıkabiliyor. Bu hastalar acil servise başvurabiliyor ve daha çok ilaç kullanabiliyorlar. Kimi zaman hastaneye yatabiliyorlar. Özellikle astım gibi kronik hastalıkları olan, akciğer hastaları ve her gün ilaç kullanan insanların içinde bulunduğumuz mevsim sebebiyle sıcak saatlerde mümkün oldukça dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Yine hastaların doğrudan güneşle temas etmemelerini, sıcak havada dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz' dedi.

Astım dışında başka organlarla ilgili hastalıkları olan insanların kalp, böbrek ve karaciğerle ilgili sıkıntı yaşabildiklerini ifade eden Yıldız, sıcak aylarda iç organların dengelerini korumak için de sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sadece organlar için değil vücut için de sıvı alımının önemli olduğunu ifade eden Yıldız, 'Sıcak havalarda havayı daha uygun hale getirmek için klima kullanıyoruz. Klima kullanırken de özellikle havayı aşırı derecede soğutmamaya, dış ortama göre kademeli olarak ısıyı aşağıya indirmek gerekir. Oda ısısını akciğer hastası ve astım hastası olan insanlar için 25 derecede sabitlemek gerekir' dedi.

Sabah