Bu nedenle gerek YGS ve LYS hazırlık dönemlerinde, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır. Yoğun stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, ishal ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor.  Sınav döneminde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa, hem stres sonucu gelişebilecek olan herhangi bir sağlık problemlerinden korunmak hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün olabilmektedir.

Üniversite sınavına sayılı günlerin kaldığı bu süreçte nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Öğrenciler sınav haftasında dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterirse başarı ve motivasyonlarına katkıda bulunabilirler. Öncelikle  3 ana, 2-3 ara öğün şeklinde dengeli beslenme düzeni planlanmalıdır. Ara öğünlerde çikolata, gofret, şekerleme tüketmek; kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamayıp aksine kanda hipoglisemiye neden olmasından dolayı tüketimi önerilmez. Ara öğünlerinizde kuru üzüm, hurma, yaban mersini ve ceviz, badem, fındık  tüketmeye özen gösteriniz.

Güne muhakkak kahvaltı ile başlanmalıdır. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara göre çok daha iyi olduğunu göstermiştir. Hem sınav sabahı hem de tüm hazırlık dönemi boyunca, sabah kahvaltısı yüksek önem taşımaktadır.

Stresi azaltmak ve mutluluk hormonun artmasını sağlamak için de; tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler (ölçülü olmak kaydı ile ), süt, yoğurt, ayran, peynir, muz tüketilebilir.

Omega 3 içeriği ile hafızayı güçlendiren, bilişsel performansı arttırarak öğrenmeyi kolaylaştıran balık, sınav öncesi periyotta haftada 2-3 gün tüketilmelidir. Derin su balıkları olarak somon ya da levrek tercih edilebilir. Konsantrasyon artışını sağlayan bir diğer Omega 3 kaynağı ceviz her gün 1-2 adet tüketilmelidir.

Beyin fonksiyon işlevleri ve sinir sisteminde görev alan B grubu vitaminlerinin de bu dönem de düzenli tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur.

Sınav öncesi, sabahı ve sırasında beslenme önerileri;

·         Sınav öncesi günlerde dışarıda yemek yemeyin. Özellikle tavuk, mayonez gibi çabuk bozulan gıdalardan kaynaklanan gıda zehirlenmeleri hem sınav öncesi size ciddi sağlık problemleri yaşatabilir hem de sınava girmenizi engelleyebilir.

·         Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabildiği için günlük kahve tüketimini 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir.

·         Balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, yaban mersini mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.

·         Sınavdan bir akşam önce kızartma türü ağır ve yağlı yemeklerden kaçının. 

·         Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz.

·         Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin (kurubaklagiller, asitli içecekler, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, mercimek köftesi vb)

·         Hiçbir besinin mucevi bir etkisi yoktur. Zihin açar diye midenizi bozacak yiyecekler tüketmeyin.

Sınav sabah kahvaltısında beslenme alışkanlıklarına paralel olarak dengeli, kompleks karbonhidrat içeren (meyve, süt, ekmek, yulaf v.b) dengeli bir mönü tüketilmelidir, kızartma tarzı ağır ve yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. örnek olarak,

Örnek kahvaltı mönüsü:

1 bardak meyve suyu (Taze sıkılmış tercih edilir)
1-2 dilim peynir
1 yumurta (Haşlanmış veya yağsız tavda omlet)
2 tam ceviz veya 10 badem ya da fındık veya  4-5 adet zeytin
1 tatlı kaşığı pekmez
2 -3 dilim tam buğday ekmeği
Domates, salatalık, yeşillik

SINAVA GİRECEK TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİM…

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Serap İNCEDAL