Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde “Sindirim Sistemi Kanserleri Sempozyumu” düzenlendi.

OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon’da Türk Gastroenteroloji Derneği ve İmmüno-Onkoloji Derneği önderliğinde Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından “Sindirim Sistemi Kanserlerine Yaklaşımda Yenilikler” başlıklı bir toplantı yapıldı.

Toplantıya Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Balcı, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci, Hepatobiliyopankreatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Ünal ve öğretim üyeleri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını OMÜ Tıp Fakültesi Gastroenroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bektaş yaptı. Yaklaşık 50 uzman hekimin katıldığı toplantı konuşmaların ardından soru ve cevap şeklinde devam etti.

Sempozyumda safra yolu, pankreas, mide kanserleri ve sindirim sisteminin stromal tümörleri ele alındı. Bu konularla ilgili genel cerrahi, gastroenteroloji, onkoloji ve patoloji bölümlerinden öğretim üyeleri konuşmalar yaptı. Bu hastalıkların risk faktörleri, oluşumu, tanı yöntemleri ve güncel medikal, cerrahi ve endoskopik tedavileri tartışıldı.

Konuşmacılar erken kanser tanısının önemine dikkat çektiler. Çok ölümcül olan bu hastalıklara erken tanı konduğunda etkin bir şekilde tedavi edilebileceğini belirttiler.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Fatih Aslan, erken sindirim sistemi kanserlerinin tedavisinde son yıllarda uygulanmaya başlanan endoskopik submukozasl diseksiyon yöntemini anlattı. Aslan, bu yöntem ile hastaları ameliyata gerek kalmadan tedavi edebildiklerini açıkladı.

Aynı hastaneden Doç. Dr. Emrah Alper de Türkiye’de son yıllarda kullanılmaya başlanan endoskopik ultrasonografik tanı ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Erkan Parlak da ileri dönem safra yolu ve pankreas kanserlerinin endoskopik tedavisinin Türkiye’de başarıyla yapıldığını ifade etti.

Konuşmacılar kanser tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımın çok önemli olduğunu, kanser tedavisinin bir ekip işi olduğunu vurguladılar.