SİVAS (AA) - İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, ahirette vücudun yeniden yaratılacağını, bu nedenle organ bağışı yapılabileceğini belirterek, "Ayrıca sizden alınan organ artık sizin değildir ve onunla işlenen günah size gelmez" dedi.

Karataş, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Organ Bağışı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada organ naklini dini açıdan değerlendirdi ve beyin ölümü gerçekleşen hastadan organ nakli yapılabileceğini Kuran-ı Kerim ve sünnetlerden örnekler vererek anlattı.

Hastaların bağışlanan organları tereddüt etmeden aldıklarına ancak organ bağışlamaya gelince çekindiklerine dikkati çeken Karataş, bu durumda başkalarını da düşünmek gerektiğini söyledi.

Hayat kurtarmanın önemine değinen ve "Kim bir insanın hayatını kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış olur" ayetini hatırlatan Karataş, şu değerlendirmede bulundu:

İslam'ın ilkesi budur, bir can kurtarmak bütün insanları kurtarmak gibidir. Onun için organ nakli deyince bu ayet akla gelmeli. Organ nakliyle ilgili Kuran'da bir ayet yok ama tedavi ve can kurtarmayla ilgili ayetler var. İslam'da olmazsa olmaz 5 şart vardır; can muhafaza edilmeli, din muhafaza edilmeli, nesil muhafaza edilmeli, namus muhafaza edilmeli, mal muhafaza edilmeli. Bu beş esasın içerisinde organ nakli canı muhafaza etmeye giriyor. Nakilde de kişinin mutlaka ölmüş olması gerekir, hastalıkta sonuç alma ihtimali yüksek olmalı, kişinin ölmeden buna izin vermiş olması, organın parayla satılmaması durumunda bağış yapılabilir. Organ bağışında cömert olunması gerekir. Ahirette vücut yeniden yaratılacağı için organ bağışı yapılabilir. Ayrıca sizden alınan organ artık sizin değildir ve onunla işlenen günah size gelmez."

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk de karaciğer nakline değinerek, bunun uzun bir süreç olduğunu belirtti.  

Kimlere karaciğer nakli yapabileceğine değinen Öztürk, "Siroza bağlı komplikasyonu gelişen hastalara, karaciğer kanseri hastalarına, ani gelişen karaciğer yetmezliği durumunda, tanımadan yenilen mantarlarda da karaciğer nakli yapılabiliyor. Belli yaşın üzerinde kalp ve akciğer sorunları olanlara, geri dönüşümsüz beyin hasarı olanlara, kanser hastalarına karaciğer nakli yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Organ bağışı oranının Türkiye'de az olduğunu belirten ve hastaları canlı nakile yönlendirdiklerini vurgulayan Öztürk, Türkiye'de canlı kişiden nakil oranının yüksek olduğunu kaydetti. Öztürk, canlıdan karaciğer nakilinde de 18-55 yaş arası sağlıklı kişilerden nakil yapılabileceğini sözlerine ekledi. 

Sempozyumda, Akdeniz Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vural Taner Yılmaz ile Erzurum Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu da organ naklinin önemini anlattı.

Katılımcılara teşekkür belgesi verilmesinin ardından sempozyum sona erdi.