Uluslararası Obezite Birliği' ne göre şişmanlığın 10 sebebinden biri evlenmek. Evlendikten sonra her 10 çiftten sekizi kilo almaya başlıyor. Yeni evli çiftler evliliklerinin ilk iki yılında kilo alma riskiyle karşı karşıya. 
 Kadınların eşlerine maharetlerini sergilemek için babaevinde pek de uğraşmayı göze almadıkları yemekler ve hamur işleriyle sofrayı donatması ve erkeklerin cicim ayları denilen bu aylarda 'eline sağlık' deme biçimi olarak eşlerini memnun etmek, yemeğin güzel olduğunu anlatmak için normalde yediğinden çok daha büyük porsiyonlar tüketmesi temel kilo alma sebepleri arasındadır. Çiftlerin evde daha fazla vakit geçirmesi ile televizyon karşısında akşam çay saatleri düzenleyip kalori değeri yüksek besin değeri düşük yiyecekler tüketilmesi de kilo artışının sebeplerindendir. Ayrıca yeni evli çiftlerin yaptığı akraba ziyaretleri ve iade-i ziyaretler de kilo alımının sebeplerindendir. Yerleşmiş bir ısrar etme kültürümüz var. '' Allah Aşkına ye, ölümü gör ye…'' Ev sahibinin bu ısrarına karşı durmak pek mümkün olmuyor. Ancak insanlara hayır demeyi öğrenmemiz gerekir çünkü sizin aslında hayır dediğiniz şey kişilerin o esnadaki talepleridir.
Beni beğenen beğenmiş demeyin !
  Eğer evlilik bir “amaç” ise evlenmiş olmak kişinin bu amacı için gösterdiği gayreti azaltabiliyor. Ama evlilik amaçtan çok bir yaşam şekli ise kişi sadece ve sadece kendine duyduğu saygıdan dolayı kilosuna da bakımına da dikkat ediyor. Bazı insanların “Madem benimle evli, beni her halimle sevmeli” diye bir tepkisi var. Fakat kilo alımı sadece bir dış görünüm sorunu değildir; kişi kendi dış görünümünü beğenmediği sürece evliliği de, sosyal hayatı da etkilenecektir. Çiftlerden biri kilo aldığında, kendine olan güveni azaldığından eşini daha çok kıskanabiliyor. “Beni beğenmeye devam etmesini istiyorum.” anlayışıyla hareket etmek ve bunun için çabalamak daha doğru. Ayrıca evliliğe bir son, sonuç gibi değil başlangıç olarak bakmak da sizi bu konuda motive eder.
EVLİLİKTE SAĞLIKLI BESLENME TÜYOLARI
· Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın.
· Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenin.
· Günde 2 - 2,5 litre(10-12 bardak) su için.
· Buzdolabından kalsiyumdan zengin süt,yoğurt, ayran veya kefir bulundurun.
· Her öğünde lif açısından zengin salata tüketin.
· Gece uyumadan en az iki saat önce besin alımını bırakın.
· Öğlen tükettiğiniz besin gruplarına göre akşam yemeğinizi planlayın. Öğlen et grubu yerseniz akşam sebze, öğlen sebze yerseniz akşam et olacak şekilde ayarlayın.
· Hafta sonları açık havada hafif tempolu yürüyüşler yapın.
· Akşam yemekleri sonrası (ıhlamur, yeşil çay, beyaz çay ) için.
· Haftalık mutfak alışveriş listesi hazırlayın, aç karnına alışverişi yapmayın.
· Yediklerinizin farkında olun, beslenme günlüğü tutun.
· Fiziksel aktivite düzeyinizi arttırın.
Yapılan araştırmalar, eşlerin zayıflama konusunda birlikte hareket ettiklerinde yalnız başına zayıflamaya çalışanlara göre çok daha fazla başarılı olduklarını göstermiştir. Bu yalnız başına zayıflanmaz anlamına gelmiyor fakat her konuda olduğu gibi zayıflama konusunda da birlikten kuvvet doğuyor. Diyetinizi bir beslenme uzmanı yardımıyla yapmanız hem diyet motivasyonunuz açısından hem de sağlıklı şekilde zayıflama konusunda size yardımcı olacaktır. 
EVLİ, MUTLU VE FİT OLMAYA VAR MISINIZ ?
Beslenme ve Diyet Uzmanı            
Serap İNCEDAL