SONBAHARIN EN ÖNEMLİ BESİN LİSTELERI
 
1.Mandalina
İçerdiği zengin ve doğal c vitaminiyle bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır
Yüksek oranda potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye çalışır. İçerdiği antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
Kanı temizler sinirleri yatıştırır.
Akşam yemeğinden sonra yenecek 1 2 mandalına uykusuzluk çekenlere faydalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kılcal damarlarda kan dolaşımını hızlandırır. 1
 
2.ELMA
Potasyum, magnezyum, A ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir meyvedir. Lif oranı yüksek olduğu için ara öğünler için doyurucu bir özelliğe sahiptir. Elmayı soymadan yemeniz en makbulü çünkü kabuğunda çeşitli lifler ve vitaminler barındırıyor.
 
3.CEVİZ
Özelikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bir besindir. Aynı zamanda C vitamini B1.B6 ve E vitamini bakımından da zengindir. Kolesterolü düşürdüğü ve kalp sağlığı acısından da yararlı olabileceği saptanmıştır. Cevizin yüksek kalorili olduğu yüksek oranda yağ içerdiği düşünüldüğünde kilo vermeye yardımcı olması biraz şaşırtıcı gelebilir ancak günde 3 4 adet ceviz yemek tokluk hissini uzatarak o gün aralarında daha fazla kalorili atıştırmalıkların onunu kesiyor.
 
4. BROKOLİ
Kanserle savaşta en etkin sebzelerden barınır. Sağlıklı ve uzun yasamın anahtarı olarak gösterilmektedir. A.C.D.K.E vitamini potasyum demir bakır ve kalsiyum mineralleri acısından oldukça zengindir. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Özellikle kadınlarda meme kanserine karsı doğal kalkandır. Çok iyi bir antioksidandır.
 
5. ISPANAK
Lif acısından yüksektir. Böylece sızı tok tutar ve sindirimi düzenler.
Kanseri önlemeye yardımcı olur.
Anti enflamatuardır.
Yüksek miktarda antioksidan içerir
Yüksek tansiyonu düşürür
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Hastalıklarla savaşır beyin ve sınır fonksiyonu düzenler.
6.KABAK
B1, C vitamini, potasyum, fosfor ve çinkodan zengindir. Kabak da diğer besinler gibi lif açısından zengin bir besindir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Konsantrasyonu artırır. Sınır sistemine iyi gelir. Kalorisi düşüktür. Antioksidandır. Cildin nemli kalmasını sağlar.
7.TAZE FASULYE
Taze fasulyenin kalorisi oldukça düşüktür. Çiğ olarak 100 gramı 31 kalori içerir. Doymuş yağ içermez. Vitamin mineral ve mikro besinler acısından oldukça zengindir. A vitamin düzeyi yüksektir. Çok iyi bir folat kaynağıdır. 100 gr fasulyede 37 gram folat vardır. Folat ile birlikte kullanılan B12 vitamini hücrelerde DNA sentezinde kullanılan en önemli vitamindir ve hücre sağlığı için çok önemlidir. Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında anne ve bebek sağlığı acısından yararlı olan folik asit içerdiği nedeniyle bolca tüketilmelidir.
 
Soğan ve sarımsak
Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan guttasyonun üretimi için soğanın içinde bulunan cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Yine sarımsak antimikrobiyal özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücut direncini arttırıyor. Hastalanmak istemeyenler kıs sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemelidirler.
 
DİYETİSYEN EBRU ÇETE
BESLENME VE DİYET UZMANI
ÖZEL KARAMAN SELÇUKLU HASTANESİ