Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, günümüz yaşam koşullarını etkileyen stresle başa çıkabilmenin en önemli yolunun doğru beslenme olduğunu açıkladı.

Çalışma hayatı, aile yaşantısındaki dalgalanmalar, sosyal çevre, sınav periyodları gibi günlük hayatta bireyi strese sokan pek çok etken bulunduğuna dikkat çeken Diyetisyen Eda Ağıllı, özellikle böyle dönemlerde beslenmeye ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

VÜCUT DİRENCİ KIRILIYOR

Ağıllı, “Bu stresli zamanlar, vücuda besin alımını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebildiği gibi, vücut vitamin ve mineral dengesinde de değişiklikler oluşturarak bu dönemi etkiler. Bazı bireyler stresi daha fazla besin tüketerek yenmeyi tercih ederken, bazı bireyler ise bu dönemde besin tüketimini reddedebilir. Yapılan çalışmalar, stres altındaki bedende, kandaki vitamin ve mineral değerlerinin yüzde 32 azaldığını ve sonucunda da vücut direncinin kırıldığını göstermektedir” şeklinde konuştu.

KISIR DÖNGÜYLE BAŞETME

Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, bu kısır döngü ile başetmeyi sağlayacak en faydalı 10 besin ile ilgili olarak, “Omega-3 kaynağı somondur. Besinler ile mutlaka karşılanması gereken omega-3 yağ asidinin en zengin kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi, kendini iyi hissetmeye yarayan sinirsel uyarı taşıyıcısı serotoninin öncü maddesidir ve depresyon eğilimini önler. Somonun yanında tuna balığı, keten tohumu ve ceviz en iyi omega-3 kaynaklarıdır. Çikolata yiyerek stres azaltılır. Rahatlama duygusu yaratan triptofan ve depresyon önleyici olan feniletilamin içerir ki, bu bileşenler mutluluk hormonu serotoninin yapı taşıdır. Günde 20 gram bitter çikolata hayatı keyiflendirir. Peynir de rahatlatıcı özelliği, çikolatadan 10 kat daha fazla feniletilamin içermesinden kaynaklanır ve bu özelliği peyniri mutluluk veren besinler arasında ilk sıralara taşır” dedi.

BADEM VE YUMURTA

Bademin aşırı hassasiyet ve huzursuzluk durumunda rahatlamayı sağladığını belirten Ağıllı, “Bunun sebebi içerdiği yüksek miktardaki magnezyumdur. Magnezyum yatıştırıcı olarak değerlendirilen bir mineraldir ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunur. Anne sütünden sonra içeriği en zengin besin ise yumurtadır. Diğer tüm faydalarının yanı sıra, unutkanlık ve yorgunluğu gidererek daha dinç ve dinamik olmanızı sağlar, iyi bir vitamin B12 kaynağıdır ve depresyonu önler.

B6’NIN ÖNEMİ

B6’nın sinirsel iletişimde kritik önem taşıdığını ifade eden Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı,

“B6 vitamininin en zengin kaynağıdır ve salatanıza ekleyeceğiniz 2 yemek kaşığı buğday, günlük B6 gereksiniminizin yüzde 30’unu karşılar” şeklinde konuştu.

YORGUNLUĞUN İLACI KUŞKONMAZ

Eda Ağıllı, folik asit ve triptofan içeriği ile antidepresan özellikte bir sebze olan kuşkonmazın hem beden hem de zihin yorgunluğunu gidermede yardımcı olduğunu söyledi. Özellikle kış günlerinde kiviyi öneren Ağıllı, “Kivi portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içerir ve stresin yol açacağı olumsuz sonuçları önler, iyi bir yatıştırıcıdır. Muz da iyi bir potasyum kaynağıdır, strese bağlı artan kan basıncını düşürür, uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele eder” dedi.

HAYAT İKSİRİ SU

Strese bağlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında kullanılacak en önemli içeceğin su olduğunu bildiren Ağıllı, “Stresli anlarda büyük bir bardak su ile vücudunuzu arındırmaya yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak mısır püskülü, kiraz sapı, maydanoz sapı, yeşil çay gibi ödem atıcı bitki çaylarından günde en fazla 2 fincan tüketebilirsiniz” diye konuştu.