Karaman Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu, çocuk ve aile açısından sünnet için en uygun zamanın tartışmasız doğumdan sonraki 3.ay ile 12. ay, yani emzirme-süt çocuğu döneminde olduğunu vurguladı.
Yaz aylarının gelmesi ile sünnet sayısında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu sünnetin sanıldığı kadar basit ve geçiştirilebilecek bir cerrahi operasyon olmadığını, sünnetin sonuçları itibariyle kişiyi olumlu ya da olumsuz ömür boyu etkilediğinin unutulmamasını istedi.

Op. Dr. Fesçekoğlu yaptığı açıklamada şunlara değindi:
“Sünnet için en uygun zamanın süt çocuğu dönemi bilim dünyasında, neredeyse herkes tarafından kabul görmektedir. Süt çocuğu dönemi sünnetinin avantajları, lokal anestezi ile yapılabilmesi, endişe ve korku ile tanışmamış olan bebeğin psikolojik olarak etkilenmemesi, sünnet sonrasının çok rahat geçmesi, yaranın hızla iyileşmesi ve kanama riskinin daha az olmasıdır. Yeni doğan sünneti konusundaki tecrübemize göre, bebeklerin çoğunu, uyuşturma sonrası doğal uykusunda sünnet edebiliyoruz. Ve sünnet yarasının, 3-5 günde iyileştiğini gözlemlemekteyiz.  Sünnetin sınırlı uyuşturma ile yapılması da çocuğu genel anestezinin risklerinden tümüyle korumuş oluyor.”

“Sünnet Çocukta Psikolojik Travmaya Yol Açabilir”
Özelikle 3-5 yaş döneminde psikolojik gelişme açısından sünneti önermeyen Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu, “Sünnet yaşı olarak artık 2 yaş öncesi ve 7 yaş sonrası toplumumuzda bilinmekte. Öncelikli tavsiyemiz çocuk bilinçlenmeden 2 yaş öncesidir. Yedi yaş sonrasında ise vurgulamamız gereken çocuğun istediği zamanda sünnet olmasıdır. Çocuk belli bir bilinçlenme düzeyine geldikten ve olayı kavradıktan sonra kendi karar vererek sünnet olması en idealidir.
Çocuğun istemediği bir dönemde sırf aile ve çevre istiyor diye gerçekleştirilecek olan sünnet cerrahiyi zorlaştıracağı gibi çocukta da psikolojik travmaya yol açabilir. Zararı yok bir sene sonra olsun, iki sene sonra olsun ama çocuğunda rızasının olduğu bir dönemde olması ve erkek çocuklarının hayatında önemli olan sünneti güzel anılarla hatırlamaları hepimizin isteğidir. Normal şartlarda 8-9 yaşına gelmiş bir çocuk yapılacak işler anlatıldığında, endişeleri giderildiğinde, çevreden duyduğu yanlış şeyler düzeltildiğinde çok kolay karar verip işlemi kabullenebilir. Bu noktada çocuğa karşı dürüst olmak, kesinlikle kandırma yoluna gitmemek gerekir. Özelikle kandırılıp sünnete getirilen çocuklarda olayın travması daha ağır olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sünnet yeri konusunda da halkımızın bilinçlendiğine dikkat çeken Op. Dr. Orhan Fesçekoğlu günümüzde çocukların hastanelerde, uzman hekimler tarafından sünnet ettirildiğini kaydederek yine de halkımıza şu hatırlatmayı yaptı:
“Temiz ve steril ortamın sağlanması, ekipman ve olası ani bir müdahale (alerji, kanama vb.) açısından sünnetin hastanede, sünnet konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Sünnet ömürde bir kez yapılan önemli bir cerrahi işlemdir. En değerli varlığımız olan çocuklarımızın sünnet işlemi, eğlencesinden, törenlerinden daha önemli olduğunu ve mutlaka uzman kişilerce hastane ortamında yapılması zorunludur.”