Bitlis’in Tatvan ilçesinde, çıkan kavgada kesici bir madde ile kalbinden yaralanan ve kalbi durmuş halde Tatvan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralı, hastanedeki doktorların yoğun çabaları sonucunda 20 dakika içinde hayata döndürüldü.

Tatvan çarşı merkezinde çıkan bıçaklı kavgada M.U., S.U. ve S.U., aldığı bıçak darbesi sonucu yaralandı. Kalbinden aldığı bıçak darbeleriyle çok kan kaybeden ve kalbi duran Selahattin Uysal, ambulans ile Tatvan Devlet Hastanesi’ne getirildi ve hemen ameliyata alındı. Kalbi durmuş şekilde hastaneye getirilen Uysal’a sürekli kalp masajı yapılarak hayatta kalması sağlandı ve Genel Cerrahi uzmanları Op. Dr. Ferah Çakır ile Op. Dr. Abdülrıdvan Kulu tarafından yapılan başarılı ameliyatla 20 dakika içinde hayata döndürüldü.

Uysal’ın, ameliyat sonrası Van’a sevk edildiğini ve sağlık durumunun iyiye gittiği belirten Tatvan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Ferah Çakır, hastayı, solunum cihazına bağlı vaziyette Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ettiklerini söyledi.

Kalp Damar Cerrahi uzmanı olmamalarına rağmen acil gelen hastayı hayata döndürebilmek için müdahale etmek zorunda kaldıklarını ve kalbi durmuş şekilde gelen yaralıyı 20 dakika içinde hayata döndürdüklerini kaydeden Çakır, şöyle konuştu;

“Yaralı bize geldiğinde solunumu ve dolaşımı yoktu, tansiyon alınamıyordu. Acil müdahale sonrası ameliyata aldık. Hasta, göğüs kafesinden kemiğin alt tarafından kalbe nafiz olacak şekilde iki yerden yara almıştı ve kalbi durmuştu. Sürekli kalp masajı yaptık ve ameliyatta kesikler diktirildikten sonra dolaşımı başladı. Yaralı hastaneye ulaşmadan 5 dakika önce kalbi durmuştu, yapılan müdahalelerle bu süre 20-25 dakika oldu ve bu zaman zarfında hastayı hayata döndürmeyi başardık. Öte yandan hasta için en yakın bir üst basamak hastanede yer temini yaparak hastayı solunum cihazına bağlı bir şekilde kalbi normal atar vaziyette Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ettik. Hastayı sürekli takip ederek oradaki doktor arkadaşlardan da hastanın sağlık durumu hakkında bilgi alıyoruz. Hastanın şuanki genel durumu iyi, solunum cihazından ayrılmış ve konuşabiliyor. Genel durumu da iyiye gidiyor.”

Yaralı için acil ameliyat kararı verdiklerini belirten Op. Dr. Abdülrıdvan Kulu ise “Hastane bünyesinde kalp damar cerrahisi olmamasına rağmen hastayı acil bir şekilde ameliyata almak zorunda kaldık. Kalbi atmıyordu, ciddi anlamda kan kaybı vardı ve solunum cihazına bağlı bir şekilde ameliyata başladık. Elle kalp masajına devam ettik. Kalpte iki yerden yaralanma vardı. Ameliyat başarılı geçti ve ameliyat sonrası vücutta başka yaralanma olup olmadığını kontrol edip, hastanın ileri takibi için yoğun bakımı olan bir merkeze sevk ettik” dedi.