KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner, halk arasında "tavuk karası" olarak bilinen "retinitis pigmentosa" hastalarının kök hücre tedavisiyle görmeye başlayacaklarını söyledi.

Öner, özel bir hastanede düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kayıtlı yaklaşık 25 bin retinitis pigmentosa hastası olduğunu belirterek, bu rakamın oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

Bu hastalıkta kök hücre tedavisinin uygulanmaya başlanmasının Türkiye'de yeni olduğunu aktaran Öner, şöyle devam etti:

"Bu konuda Türkiye'deki ikinci çalışmayı biz gerçekleştireceğiz. Daha önce Hacettepe Üniversitesi'nden sayın Prof. Dr. Güngör Sobacı'nın bu konuyla ilgili bir çalışması var. Yaklaşık 10 hastaya uygulandı. Bizim çalışmamız da geniş bir seriyi kapsayacak. Çalışmamız, 'retinitis pigmentosa' dediğimiz tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen hastalar üzerinde yapılacak."

Bu tekniğin görme düzeyi yüzde 10'un altındaki hastalara uygulanacağını anlatan Öner, "18 yaş üzerindeki hastaların dahil edileceği çalışmayla retina tabakası içine kök hücre nakli yapacağız, Retina tabakasına kök hücresi nakli yapacağız, bu teknikle hasta hücreler onarılacak. Hastaların görme düzeyleri artırılabilecek. Bu tedaviyle hastaların görmesinin yaklaşık yüzde 20 civarında artmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

- Çalışmalar için Sağlık Bakanlığından onay alındı

Çalışmalar için Sağlık Bakanlığından onay aldıklarını belirten Öner, şöyle devam etti:

"Dünya üzerinde bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Retina hastalarında, sarı nokta hastalığında ve görmeyi azaltan diğer hastalıklarda bu çalışmalar sürüyor. Biz de buna Türkiye'de bir yol açmış olacağız. Bizden sonraki gelen çalışmalarda inşallah daha iyi sonuçlar alınacak. Önümüzdeki hafta içinde ilk hastalarımızı almaya başlayacağız. Üniversitemiz ve ülkemiz adına gerçekten gurur duyuyorum."

Kayseri'nin kök hücre tedavisi için uygun bir il olduğunu dile getiren Öner, "ERÜ'de 2012 yılında faaliyete geçen Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK) Türkiye'deki en büyük kök hücre araştırma merkezi olarak hizmet veriyor. Bizim çalışmamızda GENKÖK bünyesinde yapılmış bir çalışma" ifadelerini kullandı.

Tedavilerde kök hücre için doku uyumu aranmayacağını belirten Öner, hastaların tedavilerinin de yaklaşık bir yıl süreceğini sözlerine ekledi.