Halk arasında kazıklı humma olarak da bilinen tetanos aşı koruması olmadığı takdirde ölümcül olabilen bakteriyel bir hastalıktır.

Tetani denen bakterinin neden olduğu enfeksiyon, kaslarda sertliğe yol açan, beyin ve sinir sistemini etkileyen bir toksin üretir. Clostridium tetani sporları bir yaraya girerse nörotoksin kas hareketini kontrol eden sinirlere müdahale eder.

Yunanca’da kasılma anlamına gelen tetanos, M.Ö. 1600 yıllarında dahi varlığı bilinen ve Antik Mısır zamanında bile rastlanan çok eski bir hastalıktır.

TETANOSUN SEBEPLERİ

Toz, hayvan dışkısı ve topraklarda bulunan Clostridium tetani isimli bakteri sporları tarafından meydana gelen toksinden oluşur. Bu sporlar derinizin tabakalarını aşar ve yaraya girerek, tetanospazmin üreten bakteriye dönüşür.

Toksin, kaslarınızı kontrol eden sinirleri bozar ve doğrudan tetanos belirti ve semptomlarını gösterir. Bu da kas sertliğine ve spazmlara neden olur.

Vücut piercingi, dövme, ve enjeksiyon ilaçları dahil olmak üzere delinmeden kaynaklanan yaralar, kurşun yaraları, kemiklerde çoklu kırık, yanık, cerrahi yaralar, enjektör ile uyuşturucu kullanımı, hayvan ısırması, böcek sokması, enfeksiyon geçiren ayak ülseri, diş enfeksiyonları ve aşıları yetersiz olan annelerin bebeklerinin göbek bağında gelişebilecek enfeksiyonlar da tetanosa yol açabilir.