Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Dr. Faruk Kendigelen, meme kanserinin en çok görülen kanser türleri arasında olduğuna dikkat çekerek, kadınları uyardı.

Dr. Faruk Kendigelen, yaptığı açıklamada,. "Ülkemizde en sık görülen kanser türler arasında 3. sırada yer alan meme kanseri, meme dokusunda meydana gelen ve genellikle kadınlarda sık görülen bir kanser türdür. Erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 100 lük bir başarı mümkündür. Kanser türleri kendilerine özgü, çok çeşitli yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak geç kalınması kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Meme kanserinde erken teşhis için kendine kendine meme muayenesinin önemi çok büyüktür. Yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlendikçe erken teşhis oranı da artmaktadır. Günümüzde meme kanserlerin çoğu kişilerin kendileri tarafından tespit edilmektedir. Meme kanseri oluşumunda bazı risk gruplarının rolü büyüktür. Bunları kısaca şişmanlık, alkol-sigara kullanımı ve yanlış beslenme alışkanlığı, ailede meme kanseri hikayesi, hiç çocuk doğurmamış olmak, daha önce yumurtalık ya da rahim kanseri teşhisi konulması, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması, ileri yaşta olmak (en sık 40-69 yaş arasında görülür), adet görmeye başlama yaşının erken, kesilme yaşının geç olması şeklinde sıralanabilir" dedi.

Meme kanserinin emarelerini de anlatan Kendigelen, "Belirtilerini ise memede şişlik (genellikçe sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitle bulunması, memenin şeklinde ve genel boyutunda değişiklik, meme cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü oluşması, meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlama, meme başı ve çevresinde renk değişikliği, meme ucundan gelen akıntı (kanlı ve ya kansız), koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler; memede oluşan ağrı hissi olarak sıralamak mümkündür. Kadınların belli aralıklarla tıbbi kontrollerini yaptırması, 40 yaşından sonra her kadının iki yılda bir doktor kontörlü yaptırması ve öncelikle 20 yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenip her ay düzenli bir şekilde muayenelerini yapması erken teşhis ve tedavi için en önemli faktörlerdir. Bütün vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taraması yaptırmak üzere Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan KETEM’e, ayrıca şişmanlıkla mücadele için müdürlüğümüzce halkımızın hizmetine sunulan Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne davet ediyorum. Ücretsiz hizmet veren bu birimlerin öncelikli amacı insan sağlığının korunması ve geliştirilmesidir” diye konuştu.