Türk Böbrek Vakfı, Edirne’de ’Aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları ile sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri’ konulu panel düzenleyerek böbrek sağlığına dikkat çekti.

Edirne Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen ‘Aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları ile sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri’ konulu panele, Türk Böbrek Vakfı Ve Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Lütfi Kona, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"TUZ VE ŞEKER TÜKETİMİ KONUSUNDA KAMUOYU BELİRLİ BİR ORANDA BİLİNÇLENDİ"

‘Aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları ile sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri’ konulu panel öncesi İHA’ya açıklamalarda bulunan Türk Böbrek Vakfı Ve Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Lütfi Kona, böbrek sağlığı konusunda üç ana hedeflerinin olduğunu söyledi. Kona, "Böbrek hastalıklarının önlenebilir nedenlerinden olan aşırı tuz ve şeker tüketimi konusunda kamuoyu belirli bir oranda bilinçlendi" dedi.

"TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 17,6’SI BÖBREK SAĞLIĞI RİSKİ ALTINDA"

Türk Böbrek Vakfı Ve Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Lütfi Kona, böbrek sağlığı ile ilgili çalışmaları 4 yıldır özellikle okullarda yoğun bir şekilde sürdüklerini belirterek, "Türk Böbrek Vakfı olarak bugün Edirne’deyiz. Yaklaşık 4 yıldır sahada özellikle okullarda böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıkları projemizi Edirne’de de ilk defa Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gerçekleştireceğiz. Amacımız, gençlerimizin böbrek sağlığı konusunda bilgilenmeleridir. Özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 17,6’sı böbrek sağlığı riski altında. Gençlerimizden başlayarak, yetişkinlerimiz de dahil olmak üzere bu eğitimlerimizi sahalarda veriyoruz. Bu durumda ciddi başarılar oluşmaya başladı. Böbrek hastalıklarının önlenebilir nedenlerinden olan aşırı tuz ve şeker tüketimi konusunda kamuoyu belirli bir oranda bilinçlendi. Bu bilinçlenme çerçevesinde tüketimlerde ciddi azalmalar başladı" diye konuştu.

"SAĞLIK BAKANLIĞI İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ"

Kona, Türk Böbrek Vakfı olarak çalışmalarını Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak sürdürdüklerini dile getirerek, "Biz bu programları Sağlık Bakanlığı’nın programları çerçevesinde yürütüyoruz. Yetişkinlere ayrı, okullara ayrı eğitimler veriyoruz. İstanbul ve Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokollerimiz var. Bu protokoller çerçevesinde okullarımıza gidip tek tek bu eğitimleri veriyoruz. Değerli Edirne Valimize de bu konu hakkında müracaatlarda bulunduk. Kendisi de bizleri Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yönlendirerek bugünkü eğitimimizi sağladılar. Umuyorum ki bu eğitimlere Edirne’de diğer okullarda da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BÖBREK SAĞLIĞINI DÜNYA ORTALAMASINA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Türk Böbrek Vakfı olarak 1985 yılından beri kamu yararına çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatan Kona, "Üç ana amacımız var. Birincisi böbrek sağlığının korunması, ikincisi son dönemde kronik böbrek yetmezliği hastaları bunları diyaliz hastası diyoruz, bunların kaliteli tedavi ile yaşam sürelerinin uzatılması, üçüncüsü de bu diyaliz hastaları için en seçkin tedavi yöntemi olan böbrek nakli için organ bağışı arttırılması. Bu üç ana hedef çerçevesinde eğitimlerimiz, bilinçlendirmelerimiz devam ediyor. Ciddi anlamda bir takım başarılar elde edildi. Böbrek sağlığı konusunda Sağlık Bakanlığı olsun Türk Nekroloji Derneği olsun ciddi çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde her 6 kişiden birinde böbrek hastalığı riski varken ülkemizde dünya ortalaması bu 10 kişiden bir ve dolayısıyla bu durumu dünya ortalamasına çekmeye çalışacağımıza ümit ediyoruz" dedi.