KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye'nin antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Meşe, yaptığı yazılı açıklamada, toplumda yaygın olan anlayışın aksine antibiyotiğin ağrı kesici, ateş düşürücü, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürüğü hafifletici etki sağlamadığı gibi nezle ve grip tedavisinde de yerinin olmadığını belirtti.

 Dünyada her 10 dakikada 2 ton antibiyotik tüketildiğini bunun da yüzde 30'unun gereksiz olduğunu vurgulayan Meşe, şunları kaydetti:

"Bilinçsiz antibiyotik tüketiminin oldukça fazla olduğu ülkemiz, antibiyotik tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci. Antibiyotiğe dirençli ağır enfeksiyonlardan her 10 dakikada 1 kişinin öldüğü dünyamızda 2000'li yıllardan bu yana çok az yeni antibiyotik buluşunun olduğu göz önüne alındığında, antibiyotik direnci konusunda çok zor günlerin bizleri beklediğini söyleyebiliriz."

Viral enfeksiyonların yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları, boğaz ağrısı, ishal gibi hastalıklarda antibiyotik kullanımına çoğunlukla gerek olmadığına işaret eden Meşe, ateşi olan herkesin hemen antibiyotik kullanmasına ihtiyaç olmadığını, antibiyotiğin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda, uygun doz ve uygun sürede kullanıldığında fayda sağladığını aktardı.

Meşe, gereksiz, aşırı ve doktor bilgisi dışında antibiyotik kullanımının hastaya bir fayda sağlayamayacağı gibi vücut florasının bozulmasına yol açtığı uyarısında bulundu.