KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Bugüne kadar geçtiğimiz seneler dahil hiçbir hacımızda Mers-CoV virüsüne rastlanmamıştır. Temennimiz bu yılki hac dönemini de aynı şekilde tamamlayabilmektir" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Ağustos-18 Eylül'de kutsal topraklara uğurlanan hacıların 27 Eylül itibarıyla dönmeye başladığını söyledi.

Genel Müdürlük ile Diyanet İşleri Başkanlığının, hacıların sağlıklarına katkı sunabilmek için ortak bir proje geliştirdiğini anımsatan Hatipoğlu, bu kapsamda kutsal topraklara gitmeye hazırlanan hacı adaylarına yaklaşık 2 ay önce başta Mers CoV olmak üzere enfeksiyonlardan genel korunma yöntemlerinin anlatıldığını ve ilgili broşürler verildiğini ifade etti.

Hatipoğlu, menenjit (meningokok) aşıları yapılan hacı adaylarının, uğurlanırken havalimanlarında da kendileri için özel sağlık ekiplerinin görevlendirildiğini vurgulayarak, kutsal topraklarda Diyanet İşleri Başkanlığının koordinasyonunda çalışan sağlık ekiplerinin hacılara önemli hizmet verdiğini bildirdi.

Hac farizalarını yerine getirmek için farklı coğrafyalardan yaklaşık 3 milyon Müslüman'ın bir araya gelmesinin başta Mers-CoV olmak üzere çeşitli enfeksiyonların görülme riskini de beraberinde getirdiğini aktaran Hatipoğlu, "Her zaman söylediğimiz gibi başta el yıkama olmak üzere genel enfeksiyon tedbirlerine gereken hassasiyet gösterilmelidir. Bugüne kadar geçtiğimiz seneler dahil hiçbir hacımızda Mers-CoV virüsüne rastlanmamıştır. Temennimiz bu yılki hac dönemini de aynı şekilde tamamlayabilmektir" diye konuştu

- En çok solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonu görülüyor

Hatipoğlu, bayramın 4'üncü gününden itibaren dönüşe geçen hacıları karşılayan ekiplerin sağlık problemleri olanların muayenelerini yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Hacılarımızın yapılan muayenelerinde en fazla solunum yolu enfeksiyonları, bağırsak enfeksiyonları, sıcak çarpması ve klimaya bağlı sağlık problemlerine rastlanmıştır. Suudi Arabistan'daki ısı farklılığı vatandaşlarımızın sağlığını olumsuz etkileyebilmekte ve sıcak çarpmasına sebep olmaktadır. Sıcak çarpması kendini baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı, görme bozukluğu, göğüste ağrı, kalp çarpıntısı, derinin kuruması, algılama güçlüğü ve bilinç kaybı şeklinde gösterebilir."

Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak hacıların kutsal topraklara giderken olduğu gibi dönüşlerinde de sağlık, huzur, bereket ve feyiz içinde güzel hatıralar bırakarak yakınlarına kavuşmalarının en büyük temennileri olduğunun altını çizdi.