Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyararak, "Ne yazık ki bu ölümlerin çoğu ihmal ve dikkatsizlikten meydana geliyor. Fakat basit önlemler hayatınızı kurtarabilir" dedi.

Manisa’nın Kula ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Zehirlenmelerin ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten kaynaklandığını ifade eden Ayyıldız, lodoslu havalarda dikkatli olmak gerektiğini belirtti. Ayyıldız, "Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri zor fark edilebilir. Fakat basit önlemler hayatınızı kurtarabilir. Halk arasında sobadan ölüm olarak bilinen olay aslında bir karbon monoksit zehirlenmesidir. Karbon monoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, kombi, şofben, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde katı veya sıvı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar" dedi.

ZEHİRLENMELERİN BELİRTİLERİ

Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli belirtisinin baş ağrısı olduğunu aktardı. Ayyıldız, "Baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, karın ağrısı, kafa karışıklığı, göğüs ağrısı, kas krampları, epilepsi (sara) nöbetleri, şuur bozukluklarından komaya kadar giden belirtiler vardır" şeklinde konuştu.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Aslı Ayyıldız, uyulması gereken kuralları ise şu şekilde sıraladı:

"Kullanılan her türlü ısıtma cihazının garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılarda kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, düzensiz ısı dağılımı nedeniyle baca çekişi zayıflayacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmaması gerekir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce kesinlikle sobaya kömür konulmamalı. Baca çatıdan itibaren en az bir metre yükseklikte olmalıdır. Kömürlü ve odunlu sobaların bacaları yılda iki kere, gazyağı ve LPG’li sobalarınki ise yılda bir kere temizlenmelidir."