Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, yeni yılı zinde bir beslenme planı ile karşılamanın adımlarını anlattı.

LİFLİ GIDALARLA BESLENİN

Özellikle lifli gıdalarla beslenmek mikrobiyotayı korur. Mikrobiyota bir organ sistemi gibi fonksiyon gören trilyonlarca mikroorganizmanın oluşturduğu bir komplekstir. Bu sebeple her bireyin mikrobiyotasını koruması için lifli ve prebiyotikten zengin beslenmesi gerekmektedir. Yeni yılda kefir veya prebiyotik yoğurttan oluşan ara öğünler günlük beslenmede kullanılmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Özellikle liften zengin olan kuru fasulye, nohut ya da mercimek gibi besinlerin yeni yıldaki yeni beslenmeye eklenmesi gerekir.

SAĞLIKLI BESLENMEDE İLK ADIM ORGANİK YİYECEKLER

Özellikle organik tarım uygun standartlarda yapıldığında daha yoğun vitamin ve mineral kapasitesi olacağı için sağlıklı beslenmede tercih edilebilir. Özellikle kimyasal ilaç içermeyen gıdalar tercih edilmelidir.

BESİNLERİNİZİ DOĞRU YÖNTEMLERLE YENİ YILDA PİŞİRİN

Besinlerin pişirme yöntemleri de oldukça önemlidir. Özellikle yeni yılda sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmesi bir amaç edinilebilir.

Kömür ateşinde yanmış mangal, kızartma, tütsüleme gibi yöntemler yerine artık bu yeni yılda daha sağlıklı pişme yöntemi olan buharda pişirme, fırında, haşlama şeklinde yapılan anneannelerimizin yaptığı tencere yemeklerini tercih etmeliyiz.

İŞLENMİŞ GIDALARA HAYIR

Katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar, cips, bisküvi gibi ürünler, salam, sucuk gibi işlenmiş gıdalar mutlak suretle etiket bilgileri okunarak alınmalıdır. Bu etiket bilgilerinde özellikle trans yağ içeriğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Trans yağın yüzde 1’in altında olması unutulmamalıdır.

ŞEKERDEN UZAK BİR YIL OLSUN

Yeni yılda beraber olmanız gereken kiloya inmek ve buna karar vermek oldukça önemlidir. Bunun için basit şeker içeren gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etmekteyiz. Özellikle şeker ve şekerli ürünler, meyve suları basit şeker içeriği yüksek olduğundan obeziteyi arttıracağı unutulmamalıdır.

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIKLI BİR UYKU

Uykusuzluk da metabolizmayı olumsuz etkileyen bir durumdur. Eğer bireylerin uykusuzluk gibi bir problemi varsa mutlaka bu yeni yılda çözmeyi amaçlamalıdırlar. Uykusuz kalmak metabolizmayı yavaşlattığı için kilo artışına neden olduğunu unutmamak gerekir.

PIRIL PIRIL BİR ZİHİN İÇİN: OMEGA 3

Unutkanlığın önlenmesi ve bireylerin konsantrasyonunun artması için omega 3’ten zengin beslenmeyi hedeflemek oldukça önemlidir. Omega 3 kalp sağlığını koruduğu kadar beyin hücrelerinin çalışması için de oldukça önemlidir.

VİTAMİNSİZ BİR YENİ YIL OLMAZ

Antioksidan vitaminler olan A,C,E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleri tüm dejeneratif hastalıklara (hipertansiyon, obezite, diyabet) karşı koruyucu olduğundan tüketilmesi oldukça önemsenmelidir. Kuru yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve kuru meyveler günlük beslenmeye dahil edilmelidir.