Sonbaharda yaprakların solup havaların serinlemesi ve kışlıkların yavaş yavaş çıkmasıyla birlikte alerjik hastalıklar da görülmeye başlar. Pensilvanya'nın 282 mil uzağındaki Cleveland'daki Alerji ve Klinik Bağışıklık Merkezi'nden Dr. David Lang alerjiye karşı şu önerilerde bulunuyor.

SAMAN NEZLESİNDEN UZAK KALMAK İÇİN CAMLARI KAPALI TUTUN

Sonbahar'da saman nezlesine neden olan polenler ve küflü yapraklardan yayılan tozlar çoğu zaman alerjiye neden olur. Bu nedenle camları kapalı tutumakta fayda var. Hava almak için klima kullanmak polenleri sizden uzak tutar.

TUZLU SUYLA GARGARA

Tuzlu su solüsyonları ile solunum yollarınızı sık aralıklarla gargaraya tabi tutmak nefes yollarınızı açacağı gibi enfeksiyonları da sizden uzak tutar.

EVİNİZİN İÇİ TEMİZ OLSUN

Camları kapalı tutmanın dezavantajı bu kez de kapalı ortam alerjilerine yakalanma riskinin artmasıdır. Bunun için de ortamı temiz tutmakta, hayvanları eşyalardan uzak tutmakta, halıları sık sık vakumlamakta fayda var. Mümkünse hiç halı kullanmayın.

ERTELEMEYİN

Birbirinden çok farklı alerji türleri bulunduğu için, özel tetkiklerle size özel alerjinin ne olduğunu bulupönlemini almanız gerekir. Örneğin akarlara alerjiniz varsa yatağınız sürekli örtülü olmalıve yastıklarınız sık sık yıkanmalıdır.

TEDAVİ ÇITASI YÜKSELEBİLİR

Genelde grip ve alerji için reçetesiz satılan basit antihistaminikler(alerji çözücüler) kullanılır. Ancak özel reçetelerin gerektiği durumlar da olabilir. Örneğin burun içine alınan steroidler kuruluk ve tıkanıklığı giderebilir. Daha ileri düzeyler ise bağışıklık tedavisiyle çözülebilir.