DENİZLİ (AA) - - Denizli'de yüksek teknolojiye dayalı fonksiyonel giyim ve tekstil ürünleri geliştiren bir firma, sivrisineklerin hamileleri sokmasıyla yayılan Zika virüsüne karşı sinek kovan hamile giysisi üretti.

Ürünün uluslararası laboratuvarlarda onaylanması sonrası ilk numuneleri gönderen firma, büyük miktarda talep bekliyor.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı ve firma sahibi İsa Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce ABD'de katıldığı bir sempozyumda hastalığı yayan sivrisineğe karşı kovucu ürün talebinin kendisine iletildiğini belirtti.

Şirket olarak geçmişte sinek ve böcek kovucu piknik örtüsü geliştirdiklerini ancak talep edilen ürünü hamilelerin giymesi nedeniyle bebek sağlığı için risk oluşturmayacak bir teknolojinin geliştirmesinin gerektiğini anlatan Dal, şöyle konuştu:

"Hızla Ar-Ge çalışması başlattık. Yaptığımız araştırmada daha çok askeri alanda kullanılan bir kimyasalın aralarında bu hastalığı yayanların da olduğu 4 tip sivrisineğe ve bunun dışında 19 çeşit haşarata etkili olduğu bilgisine ulaştık. Bu kimyasal, içinde bulunduğu tekstil ürününe konan sinekleri ya itiyor ya da öldürüyor. Bu ürünü tercih etmemizin bir nedeni de ürünün uluslararası sağlık standartlarına uygun olmasıydı."

-Laboratuvarda test edildi-

Almanya'daki laboratuvarda yapılan deneylerle kumaşın insan sağlığına zararlı olmadığına yönelik sertifikaların alınması sonrası üretime başladıklarını anlatan Dal, nanoteknoloji kullanılarak kumaş lifleri arasına yerleştirilen kapsüllerin giysi kullanıldığı sürece patlayarak sinek kovucu maddeyi çevreye saldığını ifade etti.

Ürünün kokusuz olduğunu ve cilde zararının olmadığını kaydeden Dal, 50 yıkamaya kadar sivrisinek kovucu etkisi devam eden kumaşla farklı ürünler de üretebileceklerini dile getirdi.

Dal, Las Vegas'ta katıldıkları hazır giyim fuarında özellikle Güney ve Orta Amerika'dan çok sayıda ziyaretçiyi ağırladıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Şimdi numune gönderme aşamasındayız. Özellikle hamile kadınlarla ilgili hazırladığımız katalogları da göndereceğiz. Özellikle Orta ve Latin Amerika ve Güneydoğu Asya ülkelerinden yoğun sipariş bekliyoruz."

Muhabir: İBRAHİM SÜZER