Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformunun 475’inci basın açıklamasını yapan Eğitim İlke-Sen, eğitimde her anlamıyla çöküntü yaşandığını ve toplumsal taleplere göre şekillenecek yeni bir eğitime ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Sakarya’da her Cumartesi günü AKM önünde yapılan ve 10 yıldır devam etmekte olan Adalet ve Özgürlükler eylemi 475’inci haftasını geride bıraktı. Platform adına basın açıklamasını Eğitim İlke-Sen MYK üyesi Beytullah Önce okudu. Eğitim sistemiyle ve eğitim-bilim çalışanlarının son dönemde yaşandığı sorunlarla ilgili Beytullah Önce tarafından yapılan açıklamada, “Okulların açıldığı bir ay oldu. Eğitim sistemi gerek öğretim, gerekse yönetim açısından ciddi bir çöküntü yaşıyor. Eğitim sistemindeki sorunları sadece dış görüntüye bakarak anlamaya çalışanlar, bu kritik sürecin özüne ilişkin yeterli tahlillerde bulunamazlar. Haliyle eğitim sisteminin esasına dair eleştiriden kaçanlar, sorunların çözümüne dair bütüncül bir yaklaşım ve çözüm önerileri ortaya koyamazlar. Şu hususu özellikle vurgulamak istiyoruz ki, ülkemizdeki sosyal doku ve toplumsal dayanışma hızla çözülüyorsa, ahlaki ve kültürel yozlaşma yaygınlaşıyorsa; bu süreçte eğitim sisteminin katkısı kesinlikle ihmal edilemez. Diğer taraftan eğitimin giderek artan oranda ticarileşmesi, insan insana gerçekleşen bu sürecin adeta pazarlamacı-müşteri ilişkisine çevrilmesi ise kaygı vericidir” denildi.

Eğitim sisteminin devletin ideolojik ve serbest piyasanın ekonomik kuşatması altında olduğunu belirten Önce, “İnsanı hem devlete kul hem de kapitalist sermayeye köle kılan bir eğitim anlayışını reddediyoruz. Bu ülkenin toplum, kültür ve inanç farklılıklarını yok sayan ve herkesi tektipleştiren milli eğitim anlayışının değişmesi gerektiğini savunuyoruz. Eğitim sisteminin bitmeyen bir yarışa, amansız rekabete ve sınırsız tüketime değil; sosyal adalet, barış, kardeşlik, paylaşma ve dayanışma gibi ilkelere ve erdemlere dayanması gerektiğini savunuyoruz. Bu sebeple de; eğitim değil ama başka bir eğitim sistemi kesinlikle şart diyoruz” dedi. Beytullah Önce, açıklamasının devamında, geride kalan bir ayda Milli Eğitim’de yaşanan sorunları gündeme taşıdı ve şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde eğitimle ilgili sürekli olarak gündeme gelen sorunların hangisine baksanız, altında çok basit bir neden yatıyor: Milli Eğitim Bakanlığı, sorun üreten aklıyla sorun çözmeye çalışıyor. Haliyle olmuyor.”