Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yerli otoda yol haritasının belirlendiğini ve 2020 yılına kadar araçların yollarda olacağını açıklamasının ardından gözler otomotiv sektöründeki atılımlarıyla dikkat çeken Sakarya’ya çevrildi.

‘Otomotiv Şehri Sakarya’ vizyonu ile önemli çalışmalara imza attıklarının ve yerli otoya en hazır il olduklarının altını çizen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, “Biz hazırız. Yüz yıllık otomotiv öykümüzle, ustalaşmış iş gücümüzle ve gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarla yerli otoda babayiğitlere ev sahipliği yapmak istiyoruz” dedi.

Sakarya’nın otomotiv şehri olduğunu dile getiren Başkan Kösemusul, ilin avantajlarından ve gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsederek Sakarya’nın otomotiv üssü olma yolundaki kararlılığını anlattı.

Türkiye’nin en önemli bölgesi olarak nitelenen Doğu Marmara Bölgesi’nin yeni yatırım ağırlık merkezinin Sakarya olduğunu belirten Başkan Mahmut Kösemusul, Türkiye’de hiçbir şehre nasip olmayacak stratejik konumu ve güçlü alt yapısıyla her alanda dengeli ve kararlı bir büyüme yolunda ilerlediklerini dile getirdi. Otomotiv endüstrisinde lojistik konumun hayati önem taşıdığını aktaran Kösemusul, “Diğer pazarlara yakınlığı ve lojistik imkânları Sakarya’mızı üretim yapılacak bir yer haline getiriyor. 3 saatlik uçuş mesafesinde en az 7 trilyon avro pazar payına ulaşabiliyoruz. Sanayi hareketliliği ve lojistik önemle hayata geçirilen çalışmalar neticesinde Sakarya’mızda Karasu Limanı ve Hızlı Tren gibi lojistik yatırımlar devam etmektedir. Sakarya’nın enerjisi ve büyüme rakamları ortadadır. Kara, hava, deniz, demiryolu. Tüm ulaşım kombinasyonlarının sürece dâhil olacağını bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Sakarya’nın otomotiv ısrarının altında yatan nedenlere dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Her şehir, kendi avantajlarının üzerine gider. Bunları geliştirmeye, bunlara stratejik boyut katmaya çalışır.Şehrimizin zaten temel dinamiklerinden olan ve organik yapısı gereği devamlı büyüyen, genişleyen yeni ve doğal uzantılarla kendine farklı alanlar açan otomotiv sektörüne odaklandık.100 yıl önce Türkiye’nin en iyi tahta arabaları, burada üretiliyordu. Cumhuriyetin yüz akı en modern tarım makineleri Sakarya’da üretiliyor. Makine ve motor konusunda uzmanlaşmış Türkiye çapında, ustalarımız var. Otoyol’un mazisi 60 yılı aşıyor. Otomotiv olarak baktığımızda, Sakarya son yirmi yılda dünyaya entegre oldu. Dünyada sıfır hata ile araçlar üreten tek şehir, bizim şehrimiz. Milli Tankımız, Milli Trenimiz Sakarya’mızda üretiliyor. Savunma araçları Sakarya’mızda üretiliyor. İşte biz Sakarya’mızın geleceğini Otomotivde görüyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya’da kurumların oluşturduğunu birlik ve beraberliğe dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Sakarya’nın sanayi, ticaret ve finans bürokrasisi, müthiş bir dinamizm sergiliyor. Sakarya’da örnek bir birlik ve beraberlik ortamı var. İl Valimiz Sn. Hüseyin Avni Coş’un çalışmalarımıza desteği, şevkimizi artırdı. Sayın Milletvekillerimizin gayretli çalışmaları bizim başarı yolculuğumuzdaki kararlılığımızı artırırken Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeki Toçoğlu, gelişen, modernleşen şehir anlayışı ile yolumuzu aydınlattı, yön verdi. Üniversite Rektörümüz Sn. Muzaffer Elmas, markalaşan bir üniversite hedefiyle üniversite - sanayi işbirliğinde başarılı çalışmalara imza attı. Sakarya’mızdaki bu sinerji, şehrin ekonomik geleceğini oluşturmada bize hız kattı. ‘Otomotiv Şehri Sakarya’ olarak dünyaya açılmak için gerekli tüm çalışmaları hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Bir yandan mevcut üretim bantlarının genişlemesi için çalışırken bir yandan da yeni markaları, yeni üreticileri, şehrimize faydalı olacak yabancı sermayeyi Sakarya’ya çekmek için çalışıyoruz” dedi.

Açıklamasının son bölümünde gerçekleşen çalışmalardan örnekler veren Başkan Kösemusul, “Yerli oto heyecanımızı ve gerçekleştirdiğimiz çalışmaları Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Sn. Başbakanımız, Bakanlarımız ve TOBB Başkanımızla paylaşıyoruz. Uzun süredir otomotiv sektöründe var olan kapasitemizin artması için çalışma yapıyoruz. Sakarya’mız üretime hazır, büyümeye hazır. Gerek İhtisas OSB, gerek istihdam anlamda hazırlık, gerekse teknolojik anlamda destek adına faaliyetlerimiz hızla devam ediyor. Kararlı yatırımcıya hazırlık çalışmalarımız var. Otomotiv Sanayicileri Çalışma Grubu oluşturduk. Ferizli ilçemizin Seyifler Bölgesindeki 4 bin 500 dönümlük alanda Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarımız süratle devam ediyor. Ferizli’deki alan otomotiv ihtisas OSB için oldukça uygun ve avantajlı. TAYSAD Otomotiv Sanayi Bölgesi ile fizibilite çalışmalarımızı paylaştık. Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz, otomotiv ana sanayi ve tüm bölgenin yan sanayi ihtiyaçlarını karşılayacaktır” şeklinde konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a teşekkür eden Başkan Mahmut Kösemusul, “Sayın Bakanımızın bölgemize ilgisi çok fazla. Kendileri her fırsatta şehrimizi inceliyor ve bizlerden bilgi alıyor. En son Sakarya’mızı havadan inceledik ve kendilerine otomotiv üssü olma yolundaki kararlı çalışmalarımızı aktardık. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin 100’üncü yılı hedeflerine ulaşabilmesi için mevcut üretimin katlanması gerekiyor ve lojistik merkezlerle yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. Bu anlamda da Endüstri Meslek liselerimiz ve Sakarya Üniversitemiz işbirliğiyle iş yerinde dönemsel çalışma stajı anlamındaki 3+1 ve 7+1, UMEM ve UMDE Projeleriyle diğer illere göre uzmanlaşmış iş gücünde de fark oluşturuyoruz. UMEM kapsamında da Türkiye birincisiyiz. Sakarya TEKNOKENT’in ulusal platformda elde ettiği başarılar da güvenimizi perçinlemektedir. TEKNOKENT bağlantılı projeler ve Ar-Ge çalışmalarına yönlendirilmesi için de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Son olarak yerli oto oluşumunda yer alacak babayiğitlere de seslenen Başkan Kösemusul, “Yüz yıllık otomotiv öykümüzle, ustalaşmış iş gücümüzle ve gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarla yerli otoda babayiğitlere ev sahipliği yapmak istiyoruz. Yerli otoya en hazır il, bizim şehrimiz. Evet, Sakarya bir otomotiv üretim üssü olmalıdır. Bu istikamette heyecanımızı asla kaybetmeden gayretli çalışmalarımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.