Sakarya’nın Hendek ilçesinde devam eden Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında evlerini kamulaştırmak istemeyen Kemaliye Mahallesi halkı, keşif için gelen mahkeme heyetine tepki gösterdi. Tepkilerini sürdüren vatandaşlar, belediyeye yürüdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hendek Belediyesi tarafından yürütülen ve yaklaşık 63 dönümlük alanda bulunan 309 binayı kapsayan kentsel dönüşüm projesinde yaşadıkları evlerin kamulaştırılmasını istemeyen vatandaşlar, Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararı Danıştay’a taşıdı. Kemaliye Mahallesi’nde yaşayan bin 100 kişiden bazıları ikametlerini Hendek Belediyesi’ne satarken, diğer kısım ise evlerinin kamulaştırılmasına karşı çıktı. Evlerini satmak istemeyen vatandaşların Hendek Belediyesi’ne karşı açtığı dava sonucu, mahkeme heyetinden mahallede keşif yapılmak üzere heyet geldi. Evlerinin kendilerinden izinsiz alındığını söyleyen vatandaşlar, bölgede inceleme yapan mahkeme heyetine tepki gösterdi.

Daha sonra tepkilerini göstermek amacıyla belediyeye yürüyen Kemaliye Mahallesi halkı, burada basın açıklaması yaptı. Kemaliye Mahallesi adına yapılan açıklamada, “Hendek Belediyesi Kentsel Dönüşümü adeta bir rantsal dönüşüm haline çevirmiş, mahalle sakinlerini hiçe saymıştır. Biz mahalle sakinleri olarak ceddimizden kalan taşınmazlar üzerinde yaşamaktan mutluyuz. Bu taşınmazları terk etmemiz veya buna zorlanmamız söz konusu olamaz. Sırf mahallemiz çarşı merkezine yakın diye iştahı kabaranlara pirim verilmemelidir. Yapılan bu uygulamanın tamamen rant amacı güttüğü ve vatandaşları ecdatlarından kalan taşınmazlardan çıkarma amacı güttüğünün bilinmesi gerekir” denildi.