Sakaryalı iş adamlarından Dursun Ali Kalem ve Osman Dedecan Fildişi Cumhuriyetinin en köklü kakao işleme ve paketleme fabrikası SUCSO SA ile imzaladıkları protokolle, Türkiye ve Orta doğu temsilciliğini aldılar.

Sakaryalı iş adamları yapmış oldukları protokolle Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde SUCSO SA markasıyla, kakao likörü, kakao yağı, kakao kitlesi ürün çeşitleriyle pazara girecekler. İş adamları ilk etapta, bölgedeki hedeflerinin yıllık 36 bin ton doğal kakao satışını gerçekleştirmek ve devamında Sakarya’ya kakao kitlesi işleme ve paketleme tesisi kurarak bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflediğini belirttiler.

Pazarın yeni temsilcileri yapmış oldukları açıklamada, “Kakao 4-8 metre boyunda ebegümecigiller familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin yüzde 40’ını gerçekleştiren Fildişi sahillerini, yüzde 15’er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun’dur. Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Bu taneler kavrulurak, un haline getirilip yağı alınır. Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir. Kakao, sütle karıştırılıp içilir, ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından çikolata yapılır” şeklinde konuştular.