Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 80. yıl dönümü nedeniyle Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şubesi bir basın açıklaması yaptı.

Kent Meydanında gerçekleşen etkinliğe STK temsilcileri ve çok sayıda gönüllü katıldı. TKB Sakarya Şubesi Eş Başkanı Ayşe Çatalbaş yaptığı açıklamada, “Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biridir. Kadınların sosyal ve kültürel alanda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdir ve bir çok Avrupa ülkesinde daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya’da 1946’da İsviçre’de ise 1971’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 80 yıl önce Atatürk’ün kadınlarımıza vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkı büyük ölçüde kağıt üzerinde kalmış, kadınlarımızın ne yazık ki bu uygulamada ailesinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir. Her kadın geleceği üzerinde geçmişe nazaran daha etkili olsalar da ülke sorunları konusunda ve kendi gelecekleri konusunda çok etkili değildirler. Acı ama gerçek. Nüfusun yarısı olmak önemli değil, ne kadar etkin olduğumuz önemlidir. Siyasette, kültürde, eğitimde, sendikalarda, sivil toplum örgütlerinde neredeyse bütün sorumlulukları erkeklere devrettik. Yanı kadınlarımız titizliği ve annelikten kaynaklanan sabırlı, vakur, tavırları her alanda kadını zenginleştirir. Çünkü kadın barıştır, sevgidir, özgürlüktür. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmenin 80.yılı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Açıklama sonrası topluluk, kadının seçme ve seçilme hakkına tepki çekmek amacıyla düdük çalarak olaysız bir şekilde dağıldı.