Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Sahadakilerimiz” etkinliği, Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinliğe Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi 2013 yılı mezunu Emre Öğreten katıldı. Veritabanı ile ilgili sertifikalar ve veri tabanı yöneticilerinin görevlerine değinen Öğreten, “Bir veritabanı yöneticisinin uygulamacı ve yazılımcılara destek olması, yapı kurması ve işletmesi, teknik açıdan gelişmiş olması, sürekli çevrimiçi olması ve nöbetler halinde çalışması gerekmektedir ” dedi.

Veritabanına ulaşmanın önemine vurgu yapan Öğreten, “ Veritabanına ulaşılabilirlik çok önemli. Herhangi bir kayba karşı bir kopyası muhakkak olmalı. 2 yıl önce bir GSM şirketinin, yaşanan doğal afet sonucu, tüm veritabanı sular altında kaldı. Kayıpları geri kazanabilmek için Ankara’daki kopya veritabanı sistemlerinden faydalandılar. Veritabanı kopyaları, bu durumların olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı.

Veritabanı yöneticisi olabilmek için Microsoft ve Oracle’den sertifika alınması gerektiğini söyleyen Öğreten, “Piyasa yeter sayıda veritabanı yöneticisine sahip değil. 100-200 kişi arasında bir açıklık söz konusu. Veritabanı yöneticisi olup bu alanda iş bulmaya çalışan kişilerin, önemle bu sertifikaları edinmeleri gerekmektedir. Microsoft ve Oracle’den alınabilen bu sertifikalar, 2 aylık bir eğitim sonunda sınava tabi tutularak verilmektedir. Sertifikaları edinen kişiler, bu alanda oldukça kolay iş sahibi olabilirler. Ayrıca bu alanda çalışan ve çalışmak isteyen kişilerin İngilizceye hâkim olması ve buna ek olarak Rusça ve Romence bilmeleri de faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.